• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt BEST OF LOVRINAC!
 
 

BEST OF LOVRINAC!

ImageNaslov govori sve! Sastavili smo popis odabranih boulder trenutaka sa Lovrinca u zadnjih (skoro) 20 godina penjanja >>>

 

 

 

Lovrinac je po našem mišljenju prvo hrvatsko boulder penjalište! Istina, boulderavalo se u Paklenici još 80- tih (i ranije) ali to je bila samo razbibriga između uspona u Anića kuku, dok se na Lovrinac išlo samo radi njega tj. pravog boulderinga.

Iako je cili taj boulder prilično skromnih dimenzija gotovo je nevjerovatno koliko se dobrih uspona tamo dogodilo, koliko je energije ostavljeno i koliki je to značaj imalo za razvoj splitskog i hrvatskog boulderinga.

Evo, nama kao klubu i općenito, nekih trenutaka koje smatramo najzanimljivijima:

 

1989. - Ante Zavadlav, prvi splitski boulderaš, otkriva potencijal bouldera koji se tada nalazia na samom rubu groblja na Lovrincu i ubrzo tamo dovodi legendu splitskog penjanja Ivicu Franceschija - Frenkija.

1990. do 1996. - Frenki je uglavnom jedini stalni penjač na Lovrincu. Penje prve ozbiljnije bouldere, a posebno je poznata njegova velika priječnica (nikad ponovljena) koja sa tramvajca desno od Kamarada ide sve do tramvajca Bjutiful-a. Nikad je nije ocjenia.

1997. - Frenkiju stiže u pomoć mlada krv - Domagoj Čikeš, Ivan Lisica i Joško Purko. S obzirom da su iz obližnjeg kvarta Trstenika na Lovrinacu vise često, čak i ujutro prije škole.

1998. - Vizionar Čika penje L` esperance - prvi boulder u prevjesu desno od tunela. Danas samo Fb6a, a u to vrime dosta teži s obzirom da su ga Čika & Co. penjali po munjenoj varijanti bez korištenja tramvajaca - naravno, u želji za što boljim treningom (plastike tada nije bilo).

1999.-2000. - zatišje pred buru...

2001. - Vlasnik prvog crash-pada u gradu - Slaven Vručinić penje highball Rebus, prvi Fb7a na Lovrincu i prvi boulder koji se izlazi nogama na vrh. Smjerovi se počinju označavati...

2002. - revolucija! 22.04. - prvi Fb7b na penjalištu, Džihad penje Slaven  06.05. - Marko Rožman penje Boomerang (Fb7c), jednu od najlipših linija na Lovrincu, u tom trenutku najteži boulder u Hrvatskoj  08.05. - u prvom posjetu stranih penjača Lovrincu, Urh Čehovin penje varijantu Dont follow me I am lost too (Fb7c+) i ponovno diže letvicu.

2004.   03.01. Ivo Kolak sa 15 godina postaje najmlađi splitski penjač sa Fb7b u đepu - taj dan je popea Ženu dijete!

2005.  01.07. - usrid lita, bez trunke trenja Boris Zokić izvodi prvo i do sad jedino ponavljanje varijante Dont follow (Fb7c+)!

2006. 12.02. - Marulići imaju ludilo dan na Lovrincu. Sandra Bakulić penje Čovjek brdo (Fb7b), prvi ženski uspon u Hrvata te ocjene, a Šime prvi klupski Fb7c - Boomerang04.12. -  Luka Kivela penje stari Rožmanov projekt danas poznat kao Thriller (Fb7c+) - jedan od najbrutalnijih smjerova na Lovrincu.

2008. 19.02. - Lija izvodi 1. ponavljenje Thrillera  što je prvi klupski Fb7c+, a Urh penje možda i zadnji veliki projekt na Lovrincu Šah Mat (Fb7c+)  ožujak - uprava groblja zabranjuje bouldering na Lovrincu - splitski penjači poručuju LEGALIZE IT!

 

 

Image

Gori: Čika u L`esperanci 1998. - verzija X

Image

Gori: Lija u tada neimenovanom boulderu, danas poznatom ka Human Behaviour (Fb6c).

Image

Gori: Slaven u ultraklasiku Sloperica (Fb7a)

Image

Gori: Urh u ključnom pokretu Dont follow-a

Image

Gori: Šime je započea penjat baš na Lovrincu, di je prvih par miseci penja bez penjačica i magnezija (volja-volja-volja)...ovdje snimljen par godina posli u Thrilleru

Image

Gori: Power house Boris Zokić u Dont follow-u

Image

Gori: Sandra na tramvajcu Žene dijete (Fb7b) samo koju sekundu nakon prolaska

Image

Gori: Veliki zaljubljenik u bouldering na Lovrincu i uvik na prvoj liniji bojišnice - Luka Kivela

Image

Gori: Čokiranje prstiju u ovoj pukotini (Thriller) je definitivno najbrutalniji pokret Lovrinca sa kojim se može mirit jedino srceparajuće čokiranje u Džihadu...

Image

Gori: Šah - Mat by Urh za kraj

 

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990