• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt IZMJENE NATJECATELJSKIH PRAVILA U 2007.!
 
 

IZMJENE NATJECATELJSKIH PRAVILA U 2007.!

ImagePrvo natjecanje ovogodišnjeg PH u boulderingu je iznenadilo natjecatelje nekim izmjenama pravila. Osim smanjenja broja finalista, otkrili smo još neke >>>

 

 

 

Većina se penjača iznenadila kada se za prolazak u finale na Mertojaku tribalo plasirati među prvih šest u poretku kvalifikacija. Riječ je o vraćanju na staro pravilo po kojem se kod nas oduvijek natjecalo, osim u 2006., kada je broj finalista povećan na 8. Kao što smo nekidan spomenuli, pozdravljamo to pravilo s obzirom da ono daje dodatnu napetost kvalifikacijama tj. natjecanju od početka do kraja.

Pozdravljamo i poticanje težinskih natjecanja kojih za ovu godinu ima čak tri u kalendaru - valjda će se održat po planu. Inače na težinskim natjecanjima je ove godine napokon definirano i postojanje superfinala zbog kojeg se prošle godine od potpuno jasne situacije na Žnjanu napravila zavrzlama godine.
Odlična stvar je i uvođenje posebnih natjecanja za mlađe kategorije, te uvođenje cicibana kao potpuno nove kategorije. Potrebu za ovim pokazao je i veliki broj prijavljenih za nedavno natjecanje na Mertojaku.

To su bile dobre vijesti, a sad evo jedne loše. Komisija je za 2007. odlučila promjeniti i sistem ukupnog bodovanja, pa će se za ukupni poredak u prvenstvu zbrajati rezultati svih natjecanja tijekom godine!? Podsjetimo se, do sada su se za ukupni poredak zbrajala sva natjecanja osim jednog, naravno, najlošijeg. Iznimka su bile sezone sa tri natjecanja u godini - tada su se zbrajala sva.

Neznamo zašto je komisija odlučila promjeniti pravilo koje se na našim natjecanjima uspješno koristi već skoro 15 godina i nitko u njemu nije nalazio zamjerke. Sigurni smo da će se ova odluka jako loše odraziti na prvenstvo zbog niza razloga.

Prvo, niti jedan hrvatski penjač nije profesionalac - većinom su to (u slučaju seniora) studenti ili zaposleni ljudi. U takvoj situaciji, svakome se vrlo lako dogodi da tijekom sezone fali na barem jednom natjecanju što je posebno čest slučaj bia sa natjecanjem u Rovinju koje je tradicionalno u rujnu - usrid studentskih ispitnih rokova .

Drugo, staro pravilo je klubovima omogućavalo da taktizira u pogledu slanja penjača na udaljena natjecanja ako radi ničeg, onda radi financijske situacije koja je kod većine dosta skromna, pa klubovi nemogu natjecateljima plaćati put na sva natjecanja, a oni sebi još manje.

Treće (a našlo bi se i četvrto), poznato je da su tijekom godina mnogi naši natjecatelji preskakali neka natjecanja (najčešće na domaćem terenu) jer su tamo bili postavljači smjerova. To je opet povezano sa financijskom situacijom klubova jer je sigurno jeftinije platiti svom postavljaču nego nekom razvikanom slovenskom imenu.

U svakom slučaju - komisja na ovaj način ruši konkurentnost i kvalitetu cijelog prvenstva čiji poredak može bti odlučen čak i zbog najbanalnijeg primjera kao što je npr. iznenadna fibra jednog od favorita na dan natjecanja ili slične situacije. Je li u redu da nekom propadne cijela sezona zbog takve i sličnih gluposti - procjenite sami. Nažalost, ostane li po ovom, takvih će sigurno bit.

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da se novo pravilo negativno odrazi i na posjećenost natjecanja jer bi dio onih koji znaju da će sigurno falit na jednom, moga odustat od cile godine. Inače, kad smo kod toga koliko ljudi dolazi na sva natjecanja možemo dati primjer za prošlu godinu. Od 40 muškaraca u ukupnom poretku, samo njih 5 (4 iz našeg kluba) je nastupalo na sva četiri boulder natjecanja.

Zanimljivo je da se čak i po pravilima Svjetskog kupa iz ukupnog zbroja izdvaja najlošiji rezultat. Da nije tako onda Patxi Usobiaga sigurno ne bi bio ukupni lead pobjednik za 2006. jer je na prvom natjecanju u Bugarskoj bio 41.. Još jedan primjer - prije par dana je održan i boulder svjetski kup blizu Madagaskara gdje se natjecalo samo 10 žena i 20 muškaraca jer većina zemalja sebi nije mogla priuštiti put do tamo, a ako i je onda bi zbog toga vjerovatno bili gladni ostatak godine, pa su odlučili taktizirati. Da u ovoj situaciji ne postoji pravilo izuzeća jednog rezultata to natjecanje na Madagaskaru bi besmisleno definiralo cijeli poredak svjetskog kupa ove godine.

Dakle, čini se da hrvatsko prvenstvo postaje strože čak i od svjetskog kupa. E kad bi nam bar kvaliteta natjecanja i nagradni fond bia barem blizu svjetskom kupu, možda bi se i složili.

Bilo kako bilo - sigurni smo da ovo pravilo ne nosi ništa dobro i to će se vrlo brzo pokazati. Pri tome ne govorimo samo u ime SPK Marulianusa (naši natjecatelji su uvik na svim natjecanjima), nego u ime svih hrvatskih penjača. Osim toga, zanima nas zašto niti jedan natjecatelj nezna za promjene pravila u 2007.? Zar nije u redu ljude unaprijed obavijestiti, pa da znaju na čemu su - dosta njih trenira i ulaže puno truda u sve to?

Što mislite o promjeni ovog pravila moći ćete javno reći u našoj sljedećoj anketi...

 

autor teksta: Ivan Lisica

 

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990