• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt NAJTEŽI USPONI STRANIH PENJAČA U HRVATSKOJ!
 
 

NAJTEŽI USPONI STRANIH PENJAČA U HRVATSKOJ!

ImageOd Mrazekovog posjeta većina ljudi očekuje neki novi značajan uspon kojeg naši domaći penjači, do sada, nisu bili u stanju ispenjati. Zapravo je zanimljivo da su baš strani penjači kroz povijest hrvatskog penjanja zaslužni za većinu naših najtežih uspona. Listu sa popisom najbitnijih pogledajte u produžetku >>>

 

 

SPORTSKI SMJEROVI: Maurizio Zanolla Manolo, talijanski penjač i živuća legenda našeg sporta je krajem 80-tih ispenja dva smjera koji su i danas naši najteži sportski smjerovi. Prvi je Il Marattoneta (8b+) u Paklenici, ispenjana 1987. i od tada ponovljena dva puta, a drugi Malvazija (8b+) u Dvigradu, koju je ispenja par godina posli, a nikada nije ponovljena.

Gerhard Horhager, poznati austrijski as, je zaslužan za Moskita (8b) ispenjanog također (u plodnoj) drugoj polovini 80-tih. Neki kažu da je smjer u originalu ocjenio sa 8a+, a što se ponavljanja tiče mi znamo za četiri.

Uroš Perko, zimi 2005. u Trogiru penje višegodišnji projekt Do the Evolution (8b). Prvo ponavljanje je usljedilo ubrzo nakon toga, a par miseci posli cili smjer je zatvoren za penjanje, od strane autora, zbog namjerne - višestruke devastacije hvatišta.

BOULDERING: Urh Čehovin Pireli, 2005. u Kaštel Sućurcu, na padinama Kozjaka, penje najteži hrvatski boulder Ptičja gripa (Fb8a+). Boulder do sada nije ponovljen.

DWS: Steve McClure, je krajem lita 2005. na Kornatima ispenja, najteži svjetski dws uspon, Ring of fire (8b+) kojeg je par dana posli ponovia...

Chris Sharma, koji ka i obično nije komentirao ocjenu. Chris je tih dana ispenjao smjer koji iz Ring of fire izlazi u livo i za kojeg kruže glasine da je sigurno u 8b rangu. Smjer nije ponovljen, a kad će neznamo s obzirom da je na Kornatima od nedavno DWS zabranjen (?!).

VIŠEDUŽINSKI SMJEROVI: Slovenski penjači su zaslužni i za najteže hrvatske tehničke smjerove ispenjane u Paklenici krajem 80-tih. Najznačajniji su Spomin, A2 (Karo, Jeglič, Knez), Tango Vertikal, A3 (Karo, Škarja) i Jogananda, A4 (Praprotnik, Ravhekar). Većina ih je u originalu penjana i po dva dana, sa bivakiranjem u stini.

Marko Lukič, slovenska legenda je 2003. ispenjao najteži hrvatski sportski višedužinac. Smjer se nalazi u Paklenici, a zove se Spider i po dužinama izgleda ovako.(6c, 6c, 7a+, 7c+, 7c+/8a, 8a, 7a, 7b, 7b, 7b). Smjer je koliko znamo ponovljen dva puta. xannonce

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990