• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt JUNIORI DURIF I LAMA PRVACI EVROPE!
 
 

JUNIORI DURIF I LAMA PRVACI EVROPE!

Image Kad sam imao 15... - vjerovatno se ovog petka piva  u dalekoj Rusiji di su juniori Charlotte Durif i David Lama u velikom stilu osvojili svoje prve seniorske naslove prvaka Evrope u težinskoj disciplini! Bravo omladino!

 

Više o svemu vezanom za prva 2 dana prvenstva - u nastavku >>>

 

U dalekom se Ekaterinburgu (4200km od Splita) ovih dana penje na veliko, a ako se pitate zašto je ICC odlučia da se prvenstvo starog kontinenta održi baš tamo, nama su pala na pamet dva moguća razloga - prvi: u gradu postoji već nekakva tradicija s obzirom da su se od 1996. na ovamo održala 3 više-manje uspješna svjetska kupa, a drugi je (sigurno nije ali...) možda zbog puno ugodnijih temperatura u ovom dijelu godine. Zimi je tamo prosječna temperatura oko -30 stupnjeva C, a ovih dana je ugodnih dvadeset i nešto...

KVALIFIKACIJE u težinskom penjanju su ka i obično donile prvih par iznenađenja, uobičajenih na ovakvim natjecanjima.

ImageU muškoj konkurenciji su posebno loše prošli Španjolci, Ramon Julian (prvak Evrope na prošlom prvenstvu u Leccu 2004.) i Patxi Usobiaga. Oboje nisu ušli niti u polufinale, štoviše Patxi je sa još pet penjača podilija zadnje misto u poretku 41. prijavljenog. Što se tiče onih najboljih, prvi smjer je do vrha popelo 10 penjača, među kojima i neki od izrazitih favorita (Mrazek, Lama, Crespi, Verhoven, Lachat...) uključujući čak i Chabota (foto livo - u Leccu 2004) koji je početak sezone propustia zbog neslaganja se matičnim francuskim savezom.

I kod žena je vrlo brzo nestala mogućnost obrane naslova s obzirom da se Austrijanka Schopf, do jučer aktualna prvakinja Evrope, nije ni prijavila za natjecanje. Startalo je 37 penjačica, a u poretku su povele Shalagina, Gros, Cufar, Ciavaldini i Levet koje su stisle smjer do vrha - većih iznenađenja ipak nije bilo.

ImagePOLUFINALE se prvo održalo kod žena (odmah nakon kvalifikacija u četvrtak), a vodeća nakon tog drugog kruga je bila Ciavaldini koja je jedina uspila zadržat prednost isprid vidno probuđene Eiter (ovaj put 2., a u kvalifikacijama 9.). Sandrin Levet je bila treća, Gros četvrta, a Maja Vidmar (foto desno - Kranj 2005.) 5., čime je ujedno održala konstantan broj Slovenki među prvim pozicijama, s obzirom da je Čufar ostala bez plasmana u finale (9.misto). Uvik opasna Shalagina (svjetska boulder prvakinja iz Munchena 05.) je uhvatila 6. misto, a sljedile su je mlada Durif i Bacher na zadnja dva mista.

Muškarci su polufinalu pristupili u petak, 2. dana natjecanja. Prvo misto je uhvatia David Lama,  austrijsko čudo od diteta, koji je napravia pravi one man show ostavivši većinu konkurencije iza sebe skoro za pola smjera. Najbolje ga je pratia Lachat na drugom i Winkler (jedini penjač koji se uz ovo plasirao i u finalu u Leccu prije 2 godine) na trećem. Nakon njih sljedilo je nekoliko široj publici slabije poznatih imena Kryjukov, Terentiev, Shaferov i Sharaftudinov, sve redom Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi s kojima se i inače nikada nezna kad će eksplodirati. Ostali su tako brojni asevi bez finala (Chabot, Mrazek, Verhoven, Crespi), a očito je da nema više pravih favorita i svak svakog može dobit. Obavezno ćemo spomenut i našeg susjeda Bečana koji je nekidan rasturia Petzl rock trip u Francuskoj, a u finale se plasirao kao peti - to asu!

I napokon LE GRANDE FINALE!

ImageSudeći po raspletu zadnjih nekoliko ženskih natjecanja imali smo osjećaj da će se Eiter po običaju ponovo probudit i u finalu, baš kad je najbitnije, odmaglit konkurenciji, međutim stvari su ovaj put tekle drukčije. Pobjedu je odnila najmlađa natjecateljica u Rusiji, Francuskinja Charlotte Durif (foto livo - Dresden 2006.), aktualna svjetska juniorska prvakinja. Još jedna Francuskinja Levet je uhvatila drugo misto, a Vidmar je iz kruga u krug penjala sve bolje što je na kraju rezultiralo broncom. Evo rezultat finala:

1DURIFCharlotteFRA   
2LEVETSandrineFRA   
3VIDMARMajaSLO   
4SHALAGINAOlhaUKR   
5EITERAngelaAUT   
6BACHERBarbaraAUT   
7CIAVALDINICarolineFRA   
8GROSNatalijaSLO

 

  

ImageLama (foto desno - Puurs 2006) je novom pobjedom potvrdia titulu favorita među muškim finalistima, a superiornost s kojom nastupa na zadnjih nekoliko natjecanja nameće pitanje - Je li penjački svit ikada upoznao većeg talenta? Švicarac Lachat je osvojia srebro, a mladi Rus Sharafutdinov broncu. Potpuni rezultati muškog finala izgledaju ovako:

1LAMADavidAUT   
2LACHATCédricSUI   
3SHARAFUTDINOVDmitryRUS   
4TERENTIEVSergueiRUS   
5BECANKlemenSLO   
6WINKLERDanielSUI   
7KRYUKOVValeriyUKR   
8SHAFEROVSergeiBLR

 

U Ekaterinburgu sutra započinju kvalifikacije u boulderingu...

__________________________________________________

Službena stranica prvenstva - www.uralclimbing.ru , Fotografije u tekstu: marulianus, freakclimbing, planetmountain, planetgrimpe

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990