Odpenji: Marulianus Zanimljivosti Interview Luka Kivela
 
 

Luka Kivela

Luka Kivela Kiwi





Gušt je ponovo živit tradiciju našeg Božićnog interviewa, a poseban je gušt kad imaš ovakvog sugovornika!
...

Svi koji ga znaju, složit će se da je Luka Kivela Kiwi oduvik bia poseban. Umjetnik sa glavom u balunu koji se kad zatriba pritvori u discipliniranu mašinu, na prvi pogled zaljubljen u sebe, a u stvarnosti ekipa mu je sve, uvik u projektima šta se čine za mrvu preteškima - sve dok ih ne popne.

Zadnju zimu - dvi nas izluđuje sa bolder vodičem Dalmacije koji stalno kasni, pa smo i mi odlučili kasnit sa Božićnim neka vidi kako je to :-)
...
Guštajte ljudi, voli vas Did!


___________________________________________________________

Ime i prezime: Luka Kivela
Nadimak: Kiwi
Rodia se: 06.01.1986.
Visina, težina, ape indeks: 76kg, 184/192
Obrazovanje: grafička škola/ tehnički urednik, olimpijska akademija/ trener sportskog penjanja
Zaposlen u: Kivela d.o.o.
Kućni ljubimci: Mačka (Blacky)
Limeni ljubimci: mazdica
Penje od: 2003.
Boulder usponi – top 5 po njegovom izboru:
Conquistadors 8A+, Bezdan 8A+ FA, Voigas 8A+, Unendliche Geschichte 8A+, Spirit 8A+
Broj boulder uspona (7C i jače): 65
Sportski usponi – top 5 po njegovom izboru:
Balkan (8b+/c) FA, DVT (8b+), Mosqito (8b), Keep on rocking (8a+), Hipnoza (8a+)
Broj sportskih uspona (8a i jače): neznam, nije puno 30 ak
3 najdraža domaća penjališta: Markezina Greda, Biokovo, Texas
3 najdraža inozemna penjališta: Magic wood, Albarracin, Chironico
Projekt kojeg sanja: The Big Island 8C / Fontainbleau
Natjecateljski staž: 3 god. veslanje, 15 god. penjanje
Najbolji seniorski rezultati na PH: u boulderingu osvojio 4 kupa i jedno prvenstvo , isto toliko i u speedu, lead PH najbolji plasman 2.mj.
Broj nastupa za reprezentaciju: ne pamtim
Penjanje ili salsa: Jeli ovo stvarno pitanje?
Stina ili plastika: stina
Sloper, polica ili siga: Koje dite ti je draže?
Dinamika ili statika: dinamična statika
Bok ili frontala: „Bok je zadnja opcija!” (Boris Zokić)
Boulder ili lead: boulder
Šime ili Zlodre: Šime
Vapnenac/granit/pješčenjak: Granit
Najdraži penjač i penjačica: Chris Sharma, Brooke Raboutou
Omiljeno jelo: burek
Najdraži film i muzika: Leon /The LODR / Depeche Mode
Najdraža knjiga: Starac i more
Penjački uzor: Chris Sharma
Životni moto: Pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Sponzori: jednom davno Čuja
Broj tetovaža: 5

__________________________________________________________________________________________________




Kivi dobro doša u Božićni interview, možeš li nam opisati koje emocije su te prožele kad si čua da te Did odabra?
I dalje mislim da sanjam!

 

Virujen ti! Ajmo krenit od početka, kad i kako si počea penjat?
2003.g. pijanka na Matejušci, sićam se da sam iša pišat u more i srea Natka, upali smo u priču, upozna me s ekipom odma, gitara, vino…. idemo penjat ujutro, oš s nama? Ja govorim - šta je to penjanje? Neću nikad zaboravit to mamurno jutro na Marjanu, Glatka Iluzija top rope/ fleš u patikama. Zaljubia sam se odma, od tada ništa lipše za mene ne postoji.

 

To je to, čekaj koji Natko, jel Stipaničev brat o Šime?
Natko Stipaničev glavom i bradom!

 

Legendarno! Šta je bilo dalje? Kakva je bila penjačka scena u vrime kad si počea penjat – ekipa, dvorane?
Old school teži. Šupe, atomska skloništa, zidići, štokovi….Sićam se prvog susreta sa 'dvoranom“ na Mertojaku….otvoriš vrata atomskog skloništa, Pearl Jam dere na najjače, Kolak, Lešic, Tamara, neznaš ko je muško, ko žensko, red za 45icu ka u pekari!


Makedonija

Prilep


As(evi) sa Rozgom

STfestival


...u Magic Woodu - u vrime kad se most do šume još nije izgradia!

1.put


 

U kojem trenutku si skužia da si jak ka bizon i ima li to više veze sa genetikom ili treningom?
A iskreno nisam zna da sam jak ka bizon, više da imam snagu plodnog bika i oči boje mora :-)... Mislim da je genetika, nisam nikad ima konstantu s treninzima zbog posla i obaveza. Kad imam priliku uglavnom samo penjem, tu i tamo napravim zgib na jednu ruku da se provjerim, malo fronta ili se bacim po kampusu.

 

Znači genetika je! E sad kad smo kod genetike, u to neko vrime je počea penjat i tvoj daljnji rođak iz Postinja Boris Zokić Boći – oćemo povuć paralelu?
Boći i dani škvera! Nije imalo previše smisla al svaki trening nam je iša ovako - dva duga od 30 pokreta, pa 6 do 12 škverskih boldera. Ako bi se ko sa strane priključia izaša bi ozljeđen iz dvorane... svaki pokret mora je ić frontalno i popraćen power screamom ili u suprotnom, nije dovoljno težak i surov da bi se nazva škverskim… Također ako nisi ima ape index min. 192cm moga si oma ić kući slobodno. E da, rođaci smo, to je bilo pitanje?

 

I kažeš stina ti se iskristalizirala ka veća ljubav nego natjecanja?
Stina, priroda definitivno... taj feeling kad vrime stane... dok čekaš za pokušaj, glava prazna, čujes tišinu, malo vitra, ono šta sljedi je nezamjenjivo! S druge strane natjecat se, putovat, upoznat ekipu iz cilog svita, doživit energiju publike, ekstazu pobjede posebno je iskustvo. Penjanje te uči zivotu, toliko padova i uspona, mentalne igre.… virujem da kakav odnos imaš sa smjerom imaš i sa sobom.

 

Isprofilira si se ka vrsni boulderaš i to ne samo u smislu teških uspona nego i razvoja boulderinga općenito. Iz ranije tvoje faze pamtimo sajt Bolderamu i oni legendarni DVD o dalmatinskom boulderingu kojeg se mlađi penjači možda i ne sjećaju?
Bolderama nije bila samo sajt, bia je to pokret nakon kojeg su zabačene vukojebine postale hit lokacije za bouldering, organizirale su se akcije, probijali putevi kroz draču…. Zlatno doba je to bilo! A nešto se i mladi sjećaju…Eni ima bolderama majicu, Fićo ima zadnju kopiju dvd-a.


Magic Wood

UG2 (8A)


Ivna sa Kivijem i Leonom

Rest day


Chironico

Tricky (8A)




Bolderma je nestala sa radara ali tvoji penjački video uratci su teški klasici? Kako se rodila ljubav prema videu i fotografiji?

Foto - video ljubav je proizašla iz penjanja, previše momenata je tu, dobiješ potrebu da preneseš to drugima drugima.

(op.a. - Radnička klasa – Lukin video svojevremeno nagrađen na filmskom festivalu u Puli)

 

Prošle zime su se neki bunili kad si iša ubrat koju kunu za download videa iz Albarracina – ka Did mogu reć da to baš i nije fer, triba i naše lokalne umjetnike podržat kojim legalnim downloadom s vrimena na vrime – posebno tebe koji si uvik sve snima za ekipu i for free?
Samo ću reć da neki malo kasnije sazriju.

 

S obzirom da si proša podosta svjetskih lokacija, koliko bi reka da je naš dalmatinski bouldering kvalitetan?
Mogu reć da je oštar. Al zalazak na Biokovu nemoš doživit u Fontu!

 

Ajde nemoj zajebavat, pa nije samo zalazak...ima tu kvalitetnih linija...i teških. Popea si top linije ka šta su Bezdan, Omudina, Blade Runner, Šah Mat, Pokerface, Thriller, koju bi ka ono izdvojia i zašto?
A sad si me spizdia, sve redom klasici....Blade Runner sam popea na takvoj buretini i zimi da bi Jimmy Webb zaplaka, visile su ledene sige iz smjera, bura je nosila kreševe, među pokušajima sam ima dvi jakete i deku priko sebe.. bilo je to za moj rođendan, mater tradicionalno čeka s pašticadom, ja klasično kasnim s penjanja al ovaj put s usponom, krvav, zabandažiran jeden pašticadu a osmijeh nikad veći. Svaki smjer nosi sličnu priču, u biti imamo vrhunske linije i penjališta. .. i kad malo promislim isplati se nabavit vodič za Dalmaciju!

Biokovo

Omudina (8A)



















O j***te vodič, jel nas to sad sprdaš?
Znači sine, doša si do samog kraja, puk te čeka suznih očiju, tili su ga
poklanjat jedan drugome za Božić i ništa ... a još jedna zima nepovratno odlazi – pa kad će?
Siječanj 2022.g!

 

Jesi siguran da će bit baš 22-e i oće li bit ka knjiga ili print?
Je, ide PDF!




Ajde sad samo odaj tajnu kako si uspia doć do svih informacija za vodič – zna se da je posal bia za ispizdit?
Uf... znači davno je vodič bia skoro gotov, pa mi je izgoria disk na kompjuteru i ćiao. Neki materijali su ostali ali vecina je nestala, na svu sreću postoji Ivan Lisica koji ima zapisano u tekici koji kruv je kupija 12.03.1997. tako da okrenia sam telefon, zaboravljeni materijali stigli do večeri na mail. Osim Lije, razgovori s Boćijem u kasne noćne ure, jeli ulaz liva ruka u pothvat ili krimp na rame, jeli top desno na ljusci ili triba skidat bršljan...

(op.a. nazvali smo naknadno Liju da provjerimo spomenutu informaciju - govori da taj dan nije iša po kruv, ija se jučerašnji)

 

Zima 2011. - Kivi doša sa mašklinom izravnat ulaz od BT-a, Boći ga potira doma :-)))

Black Tattoo


Epic brate!
Čuj tia sam te nešto još pitat al si me isprovocira sa vodičem - kakve su ti šanse za ponovit Black Tattoo na Lovrincu, a ne ozljedit se? Moram to pitat jer smjer čeka prvo ponavljanje već više od 10god.?
A igrali smo se dvi sezone, svaki put me posla kući ozljeđenog. E taj boulder je jedan od grezijih, sit start je na nizbrdici, a detalj je prvi pokret, svaki put kad padneš, a to je 20 puta po sešnu otkotrljaš se unazad, ma…. Uglavnom ostala su mi dva boldera u Dalmaciji, Ptičja gripa i Black tattoo koji će past u siječnju kad i vodič, samo da prestanem šepat!

 

Čuj kad već planiraš popet nešto sa sit startom na nizbrdici ubaci u taj famozni siječanj i Ju Jitsu na Biokovu :-))))!
Nemoj mi nabijat stres sad za blagdane, Boći je nakon par pokušaja dešifriranja sit starta tog klasika iša misec dana na psiho terapije!

 

Biće u Uglešića? Ništa... amo se prišaltat na konop. Dugo si tu bia ka nedorečen, moga si puno al nikako popet nešto šta stvarno vridi – je li prolazak DVTa bia prekretnica?
Pa mislim da je, dodatno me motiviralo šta mi je Dani reka da ga neću popet jer nije to smjer za mene, a ja zaljubljen u njega.. ma vidi k****!

 

Ahahahahah pozdrav Daniju legendi!
Uglavnom toliko sam gušta u tom usponu da to nisu istine, nikad neću zaboravit moment kad sam proša drugi detalj, tolika navala sreće, a moraš je iskontrolirat do sidra!

 

Čuj DVT je top uspon ali ipak je FA Balkana je jedan od najjačih uspona na Gredi ikad, daj molim te jedan rezime za obične smrtnike, kako se stvar odigrala?
Poseban je osjećaj napravit FA i to na Gredi, a osigurava sam Andradu i Geroma dok su ga drvili i mislia da je nemoguće za mene….Uglavnom prije nego je paa DVT, uletia sam u Balkan čačnit i uspia odradit detalj, show! Skok na stisak pa čokirat kolino milina, jednom sam se nokautira skoro. čokira kolino, sklizla penja i zanilo me naprid, udria sljepoočnicom u sigu, zamantalo me i iskrvaria sam lipo.. Uša mi je pod kožu odma, ponavljanje pokreta prije spavanje nema lipse, ajmo prestat o Gredi oznojili su mi se prsti!


Kad je izvea prvo ponavljanje Hipnoze (8a+), Luka je pokaza da može itekako bit dobar i na konop!

...


Da nam je ko reka ona dva dana kad je Andrada napada Balkan Boy Projekt kako će ga na kraju prvi popet Kivela, koji je tada bia fotograf/snimatelj rekli bi mu - Zmaju, dobro je ka!

2009.


Balkan (8b+/c) FA - život piše romane!

2020.




Neka se znoje, izdrži! Reci mi, ima li još nešto šta te vuče na Gredu osim Limitirane Edicije Coketa u koju si se, ako se ne sićaš, također zaljubia?

Ima – Fićo!

 

Hahaha....Čuj osim šta si penjački fanatik, vrlo si posvećen i radu sa drugim penjačima ka trener – šta te privuklo tom odgovornom poslu?
A to baš volim, i kako vrime ide sve više…. Penjanje je predivan, kompleksan sport koji stvarno pruža… Osim natjecateljskog tu je i taj dio u prirodi koji guram koliko god je moguće jer virujem da ako se netko ne nađe u natjecanjima, može se pronać i izrazit na stini, lipo je to kad u ovim vrimenima dica kampiraju ispod stine, slušaju Marleya i rokaju na najjače!

 

Da, kvalitetnih mladih penjača ne fali ali samo rijetki doguraju do toga da imaju linearan progres sve do faze seniora i iza toga. Jedan od rijetkih svjetlih primjera je Nikola Kramarić koji je uvijek bio u vrhu svojih dobnih skupina kroz mladost, a sada je na vrhuncu svoje forme kao senior i nedavno sa prvim HR 8c+ pomiče nacionalni level. Što učiniti da ti mladi ostvare svoj puni potencijal, a ne da ostanu samo nade koje su obećavale?
Mislim da se još nije stvorila ta masa iz koje će proizać više pojedinaca, također djelomičan odgovor je vezan za prošlo pitanje. Ako ih ne idu natjecanja kroz pubertet popadaju ka kruške, zato mislim da je od velike važnosti i penjanje vanka, tu osim užitka gibanja i provoda natječeš se sa sobom i smjerom, svaki uspon je medalja. Mislim da je Niksi pravi primjer gore navedenog, u toj dobi nije moga podnit teret potrebnog treninga i stege za bit u svj. vrhu na tekmama al se zato pronaša na stini di je pokaza da može, možda je upravo sad u fazi kad je spreman ponudit više na svjetskim natjecanjima! ... Svakako virujem o generaciju koja je pred nama, promjene su pred vratima!

 

Odnedavno si izabran za izbornika reprezentacije na 4 godine – čestitke! Koji su planovi, ideje, zahtjevi posla?
Želim podržat savez u stvaranju kvalitetne infrastrukture, na početku smo, potrebno nam je zajedništvo, suradnja klubova, pozitivna energija, optimizam. Generacija penjača koju sam dobia u ruke ima srce, htijenje je veliko, iskreno se veselim putovanju koje je pred nama, idemo na najjače!!

 

Završia si trenerski tečaj pri olimpijskoj akademiji i imaš dugogodišnje praktično iskustvo ka trener, smatraš li da ti je to dalo dovoljnu razinu znanja za uspješno vođenje nacionalne ekipe s obzirom da je stara tema kako je kineziološki fakultet u tom poslu nezamjenjiv?
Mislim, a i virujem da ćeš se složit Dide, da ako je neko područje osjetljivo i diskutabilno jer radi se o razvoju sportaša u ranoj dobi, to je obavljanje trenerskog posla...Konkretno za vođenje nacionalne ekipe virujem da su bitnije neke druge vrline koje nećeš naučit ni na fakultetu, ni tečaju.


Prve sezone PCa sa mladima...

...


Sa Fićom


U Stinivi


Eni & Kiwi




A vanka se izbornici najčešće zovu manageri, valjda je to to o čemu pričaš...U svakom slučaju, n
emoj samo zapostaviti legendarne Vitezove utorkom i četvrtkom u Pcu! Moš li ljudima pokušat objasnit što tu grupu čini jedinstvenom?
Ako si pravi sportaš i dođeš nabrijan, vrlo brzo ćeš se ispisat iz Vitezova jer tu ekipa najmanje trenira ... osim Tešije! Zapeli smo u prošlosti kad se nije treniralo za penjanje… družimo se, penje se kvalitetno ali prije svega njegujemo neke druge vrijednosti koje su često zaboravljene u modernim vrimenima.

 

Sve si reka – veliki pozdrav Tešiji! Reci nam upravo si se vratia iz Albarracina, otiša si sa jednom, a vratia se sa dvi ozljeđene noge – sine, šta se događa, je ti fali kalcija ili si zaboravia onu „never skip a leg day”?
Ma…

 

Općenito si pegula s ozljedama!
Česte pauze, prsti opušteni, a krenem penjat ka da nema sutra!

 

Daj reci nam za kraj iz prve ruke šta Nalle govori? Čovik je propa u zemlju, virujem da ste ga motivirali da se vrati na staze slave!
A Nalle kaže da ne može virovat koliki smo, pita je u koju uru su Vitezovi, reka san mu da se javi u siječnju!

 

Sine napunia si taj siječanj, neš uspit ni materinu pašticadu pojist! Ček jesi okitia bor ili Blacky ne da?
Šta je to bor?

 

Znači ne da mala! Čuj samo da ti kažem, sidia san nekidan sa Danijen u redakciji i govori on meni iz čista mira – Ništa od tog Kivelinog vodiča, piši propalo!
Ma, jel, vidi k****!

 

...

 

Zahvaljujemo Luki na gostovanju u našem interviewu – sritno asu!
_______________________________________________________


DWS na Vanka Regule

V.R.


...naravno da se ne sićamo koja je ovo godina bila  :-)))

V.R.


Na putu za PH u Zagrebu sa babom Marom - Postinje Power Forever!!!

Postinje


Vitezovi!!!

Sa bratom Andradom!

2009.


Frane Gilić Gila, Duje Duka Milić, Frane Bogetić Bogi, Nikola Niksi Helium Kramarić, Barbara Bapsi Gilić, Luka Kivela Kiwi(vođa puta) i Salih Mulaosmanović Sale - jedna od najjačih naših postava koja se ikad zaputila u Magic Wood!

2012.


...


... s vrimenom mu je konop posta sve draži!

Gospinica


"To je to!" - reka bi Luka

Kampiranje u Stinivi








Komentari  

 
+2 #1 Jere 2022-01-11 02:14
ova 2012. magic wood allstars slika je strava :lol: :lol:
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990