• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Malačka uprise!
 
 

Malačka uprise!

Dalmatinski vapnenac

DŠS ruši server!!!



Gradom kruži legenda da će ove prosinačke kiše ipak jednom stat i da će ponovo udrit par miseci sunca (može i uz buru), a kad se to desi tribamo bit spremni jer nekidan je u redakciju bania Dominik Šime Samac i ni pet ni šest - "Dide srušit ću ga!"..."Koga, zmaju?"..."Pa server!" ... "A ono...ako baš moraš".

Uglavnom, na Malačkoj je navodno u tijeku uprise... i to ne na onoj staroj Malačkoj nego 20-ak minuti hoda istočnije. "Dominiče, jesi siguran da misto valja, nemoj da se uputim tamo, pa da zateknem neki amaterizam?"..."Je Dide, bia je Niksi - valja! A Čuja je reka ubacit ga u vodič, samo triba ove projekte popet!"
...
Dakle, jednog dana kad ovi povodanj stane,a Split ponovo bude imaa pitku vodu - uputite se na Malačku, popnite koji FA i guštajte u pogledu na Italiju :-)

Detaljnije informacije o penjalištu by DŠS u nastavku:



 

Karakteristike penjališta:

Orijentacija je jug, pogodno je za penjanje tijekom jeseni, zime i proljeća. Zaštićeno je od bure i juga. Smjerovi u pločama suše se gotovo odmah. Zbog visine (cca 550 m) pogodno je i za penjanje tijekom ljeta iza 17h kada je penjalište u hladu.

Stijena nije oštra, ugodna je za penjanje i kožu. Smjerovi u pločama su klasici dalmatinskog vapnenca, dok smjerovi s početkom u prevjesima (npr. dio B) imaju boulder detalj na ulazu pa ostatak smjera kroz ploče.

Potencijal je otprilike 25 smjerova, prosječne težine 7-nešto, ali naći će se i nešto šestica za zagrijavanje kao i osmica za upornije. Visina smjerova je 15-20 m uz par izuzetaka koji su u nedostatku hvatišta skraćeni.

Pogled je na cijeli kaštelanski zaljev i otoke srednje Dalmacije, a po legendi vidi se i Italija za vrime burnih dana.

Sve je opremljeno Raumer ekspanzivnim fiksevima, sidrišta imaju alku, a razmak između spitova je relativno mali pa se i ako zapnete uvik može povuć do sidrišta.

Sektor C zabušio je Marin Glušević, a FA napravila je Iva Božić u oba smjera.

U sektoru B smjer broj 3 zabušila je Iva Božić, FA smjerova 1 i 2 u sektoru B napravija je Niksi, a FA u sektoru A smjera 1 napravija je Mario Mihanović.

Pristup:

Iz pravca Splita u Kaštel Starom skrene se desno prema prijevoju Malačka. Nakon 7 km dolazi se na prijevoj gdje je parking s lijeve i desne strane ceste. Prema zapadu je 'stara' Malačka, dok se za novi sektor 'Birnjac' ide prema istoku (prema Splitu). Put kreće makadamom 200 m do Pl. Kuće Česmina odakle počinje planinarski put prema vrhu Sv. Ivan. Planinarski put je dobro utaban i pruža se grebenom bez velikih uspona ili silazaka. Nakon 10 min dolazi se do malog neizraženog vrha Birnjac gdje je raskrižje planinarskih puteva. Nastavlja se ravno grebenom prema Sv. Ivanu još 2 min gdje je skretanje prema penjalištu (na kamenu s desne strane piše Penjalište). Nakon još 2-3 min markiranog puta dolazi se do penjališta.

>>>...

#dalmatinskitežak


pristup


sektor A


sektor B


sektor C



 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990