• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Guštanje u veljači!
 
 

Guštanje u veljači!

...za Sheer Calm u Na rubu pameti by Igor & Branko!

Zagrijavanje

Up & down!



Teška veljača u Dalmaciji!  Penje se na sve strane u prepoznatljivom, velikom stilu, a nakon duže vrimena ponovo imamo up & down situaciju oko ocjenjivanja - vječna tema :-)))

Miljenko Polić Mike, član legendarne formacije Bijelih Bizona prolazi Sv.Duju (8a) na Marjanu i nudi c+. Srića da je kava i dalje to go jer ova tema vuče na zauzimanje štekata i razglabanje u nedogled. Osim iskrenih čestitki Miki na usponu, nema se tu šta reć osim ponovit neke povijesne momente. 
Sv.Duju je prvi popea Ivica Matković Matan sredinom 90-tih i ocjenia ga sa 8b. Ivica Franceschi Frenki ga je ponovia prvi i nije moga puno reć o ocijeni jer je i sam reka da nema popetog uspona slične težine za usporedit ali onda uleće Marko Rožman Roki i spušta Duju na 8a (Marko je inače u to vrime često dilia pleske splitskom standardu i sasvim opravdano spušta ocjenje precjenjenih klasika). Od tada je Duje tu negdi - mekani a ili tvrdi c+ - ovisno kako ko voli, međutim uz jednu pikanteriju. Sami izlaz preko stropa i prvi dio ploče se zadnjih 10ak godina penje drugačije nego u originalnoj verziji. Primjerice, da je Mike ponudia ovaj uspon početkom milenija, lokalno etičko povjerenstvo ne bi mu dalo zeleno svitlo. Naime, na snimci Project Bete Mike, virovali ili ne, od 1.56 do 2:21 uopće nije u smjeru (Sv.Duji), nego penje po Marulu. :-))))))))))) Osim što je neznatno lakša i vjerovatno logičnija, nastanku ove nove verzije ulaska u Duju priko Marula je kumovalo i micanje starog Matanovog spita prilikom prespitavanja penjališta, a koji je bia u donjem livom dilu ploče. Poučeni legendarnom Radoševim učenjem da se od spita do spita penje isključivo zračnom linijom, stari su asevi na izlazu iz stropa ćošili oštro livo prema tom starom spitu, pa nije ni čudo da sada kad ga nema, omladina baulja di ih volja. O tempora, o mores!

Imamo i teške dileme u Texasu (Zagrađu) na Mosoru di proslavljeni Luka Kivela u sklopu pripreme Dalmatinskog boulder vodiča nudi apgrejd Debele guze na (7B), a Aeroflota na (7C). U Guzi je puka oni krimp na rubu, pa se zahtjev čini opravdan ali za Aeroflot Luka nema egzaktno objašnjenje osim da je siguro C. Da prošle godine nije popea DVT i Balkan na Gredi, već bi mu rekli maci, oslabia si....ali ovako ćemo ostat suzdržani. Uostalom, pogledajmo spomenute klasike u Lukinom novom texaškom videu, pa ćemo možda bit pametniji.

Prognoza za vikend je ludilo, tempira se i staro i mlado...


>>> DIDOVE KORIZME:
- Marule, čujen da Sheer Calm u Trogiru bilježi dva nova uspona ove zime?
- Je čovik, Kragić i Šupić su blagovali životno iskustvo koje samo Sheer može pružit!
- Je uša ko Marule u Calling Occupants?
- Virujem u veljaču maci, bit će....


Komentari  

 
0 #1 Mike 2021-02-18 17:34
Uvazeni Dide!

Fala ti na cestitci i ka i uvik enciklopedijskom uvodu u povijest smjera.
Fala i babi koja je eno isla pristavit kavu.
Fala ti na detaljnoj analizi mog kretanja, ali ipak cini mi se da je s obzirom na danasnje stanje smjera na tu temu izosta cijelovitiji zakljucak,a koje mlade generacije i buduci ponavljaci sigurno zasluzuju. Ne zamiran ti jer si Did!
Citat
 
 
0 #2 Mike 2021-02-18 17:35
Dakle za sve zainteresirane moje razmisljanje slijedi:

na videu u 1:50 ukapcan spit koji je zajednicki za Marula i Duju. Nakon toga spitovi od Duje idu u livo a Marulovi drito.
Sve do 2:10 taj zajednicki spit mi je doslovce ispri one stvari. Dakle nalazim se unutar bilo koje zamisljene zracne linije prema bilo kojem spitu. iduci pokret livom na 2:15 prebacuje Dujin spit 30cm.
Mislin da to zadovoljava Radosevu i Jensovu skolu etike.

Nadalje ja sam apsolutno za dodavanje extra spita u Duji jer bi to pridonilo logičnijoj separaciji dvaju linija. Na način kako su sad spitovi postavljeni reka bi da je ostro skretanje u livo čisto forsiranje neke linije radi dva pokreta razlike. Za mene to nema smisla.
Citat
 
 
+9 #3 Mike 2021-02-18 17:35
Iako se u domaćim krugovima zove "izlaz priko marula", ja moju sekvencu(a i mnogih drugi) nikako nebi nazva "penjanje po Marulu" jer linije u trenutnom izdanju ocito dijele određen broj hvatišta. Tome definitivno pridonosi to šta su spitovi Duje i Marula jako blizu.
Također za nove generacije ja bi napomenia da se smatra da si u liniji dok možeš rukom ili nogom dotaknit zamišljenu liniju između spitova. Tako je mene učilo. Dakle oštro skretanje u lijevo je po meni za u rubriku "sve marjanske varijante". Ko voli nek izvoli. Dali ona zaslužuje 8a nemogu reć, ali znamo da se smjer ocijenjuje uvik po najlaksoj varijanti.

Baba oce li kava vise!?

Dide imali spit za Duju?
Citat
 
 
0 #4 Luka Kivela 2021-02-19 18:27
meni je laksa org verzija duje od ove priko marula
Citat
 
 
+6 #5 Did Marul 2021-02-21 23:53
Mike legendo, nisam stiga odgovorit, bia san se cijepit Sputnikon u Beograd!

Čuj, evo isprika od mene, bila je kasna ura, zanija san se uz bevandu nekim povijesnim momentima i nenamjerno zasjenia ovaj tvoj povratnički uspon odrađen u najvećem mogućem stilu! Naravno da je sve regularno jer stara varijanta ˝Duje u livo˝ je tolika varijanta da je nema potribe uzimat u obzir, uostalom ovako kako si ga popea je najlogičnije i jedini način kako ga se penje zadnjih 10ak godina.

p.s. stari spit u Duji nema potribe dodavat jer nikad nije i ukopčan, doslovno svak ga je prikočia jer je bia na munjenom mistu :lol: :lol: :lol:
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990