• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt SPK MARULIANUS U 2005. GODINI
 
 

SPK MARULIANUS U 2005. GODINI

ImageProtekla je godina bila još jedna u nizu najuspješnijih u povijesti SPK Marulianusa. Naš klub nastavlja nizati rezultate na svim poljima, a prema našem mišljenju i ove smo godine zaslužili epitet NAJBOLJI U HRVATSKOJ, pročitajte zašto...

U natjecateljskom dijelu godine smo postigli odlične rezultate. Sezonu smo već tradicionalno započeli u Ožujku na «Northland boulder kupu» u Austriji gdje smo zauzeli drugo mjesto u ženskoj, te sedmo u muškoj konkurenciji.
Na jedinom težinskom natjecanju ove godine na Žnjanu smo u ženskoj konkurenciji zauzeli prvo mjesto, te drugo i treće u muškoj konkurenciji.
Naši penjači su bili najbrojniji u državnoj reprezentaciji s kojom su u srpnju nastupili na Svjetskom prvenstvu u Munchenu, te u studenom na Svjetskom kupu u Kranju gdje je ostvaren i prvi klupski, a vjerovatno i hrvatski ulazak u drugi krug natjecanja, te prvi bodovi u svjetskom kupu.
U Hrvatskom prvenstvu smo već četvrtu godinu za redom osvojili prvo mjesto u ženskoj konkurenciji (8. put od kad je kluba), te drugo mjesto u muškoj, uz još dva penjača među prvih deset.
Po prvi put u povijesti kluba organizirali smo natjecanje za prvenstvo hrvatske i to kao veliko finale sa fantastičnim ishodom, jedne još fantastičnije sezone u hrvatskom natjecateljskom penjanju.

Kako bi što kvalitetnije i efektnije pristupili natjecateljskom dijelu sezone, prošle je godine osnovan i natjecateljski team u kojem je bilo ukupno sedam penjača i penjačica koji su nastojali sudjelovati na što većem broju natjecanja. Po prvi put su organizirani zajednički sistematizirani treninzi, testiranja i sl. S obzirom da je ovo bila tek prva godina vjerujemo da će se u budućnosti ovome pridodati još više pažnje jer je kvaliteta na taj način zagarantirana.


Otvorenje naše boulder dvorane je sigurno najveći ostvareni projekt kluba koji je trajao pune dvije godine. Nakon 13 godina od osnutka, SPK Marulianus je napokon dobio taj dugo očekivani prostor za trening u kojem se nalazi preko 100m kvadratnih stijene svih nagiba i oblika, za koji smo naporno radili tijekom svih proteklih mjeseci. Bio je to veliki test za naš klub i smatramo da je tu Marulianus uistinu pokazao koliko su njegovi članovi sposobna i složna ekipa.

Ove smo godine uredili 17 novih smjerova na području Trogira, Markezine Grede, Konavli-Pičete i u Paklenici. Preuređena su i ukupno četiri stara alpinistička smjera u dogovoru sa autorima ( Paklenica, Markezina Greda i Omiš). Klub je započeo vrijedan projekt obnavljanja opreme na 2 penjališta za koje nam je grad Split obećao sredstva koja bi se trebala ostvariti u 2006.

Uspjesi naših članova u prirodnoj stijeni i ove će godine ući u klupsku povijest jer je ispenjan prvi klupski 8b, Do the Evolution i to od strane svoga autora, što ovaj uspjeh čini još većim.

Nažalost, baš onda kada smo rekli - napokon, taj isti smjer je, zbog sramotnih pobuda pojedinaca, neljudski devastiran i zatvoren za penjanje.

Ukupno smo ispenjali 27 smjerova u rangu 7c i teže (8bx1, 8ax5, 7c+/8ax1, 7c+x5, 7cx15), a zanimljivo da je ove godine osam klupskih penjača penjalo preko te težine, prošle ih je bilo četvoro. Penjanje na pogled je ponovno bilo slabije zastupljeno, nije se išlo preko 7b.
U dugoj stijeni se najviše penjalo u Biokovu i Omišu, a dvije naveze su ovog ljeta penjale i legendarni Brid klina u Paklenici.
Otvorili smo i nekoliko boulder detalja na Lovrincu i u Sućurcu, a ispenjana su četiri bouldera težine Fb7b.
Na Sustipanu je DeepWaterSolo sezona bila vrlo živa, a više puta su ispenjani rijetko ponavljani smjerovi Ivice Franceschija. Mislimo da je to odličan uvod u sezonu 2006. kada će se puno više energije usmjeriti u nekoliko postojećih, psihički i fizički vrlo zahtjevnih projekata.
Moramo naglasiti da nas posebno raduje što se u klubu sve više kristalizira novija generacija penjača proizašla iz nekoliko proteklih škola. Po svemu sudeći Marulianus se uz njih ne treba brinuti za budućnost.

Protekla godina je na medijskom planu bila iznimno dobra. Nastavili smo, već treću godinu za redom, sa objavljivanjem naših članaka u tjedniku Slobodne Dalmacije-Mali oglasnik, gdje redovito pišemo o svim zanimljivostima vezanim za sportsko penjanje, a naša web stranica www.marulianus.hr je nedavno proglašena najboljom u Hrvatskom planinarskom savezu za 2005. godinu.
Potrudili smo se nešto češće biti prisutni i na lokalnim tv kućama, radio stanicama, te u dnevnom tisku kako bi što bolje promovirali naš klub ali prije svega sportsko penjanje u cjelini.
Kao i inače, tiskali smo mnogobrojne majice sa klupskim logotipima za naše članove, a zanimljivo je da smo vrlo rado pripremili i majice u kojima je reprezentacija nastupala u Njemačkoj i Sloveniji.

Organizirali smo dvije sportsko penjačke škole koje je ukupno pohađalo 49 kandidata, a školu je do sada uspješno završilo 35-oro, s tim da ima još jedan popravni ispit iza Nove godine. Ovo je ponovno pozitivan pokazatelj o kvaliteti i sigurnosti u radu naših instruktora i asistenata, jer je skoro udvostručen broj kandidata u odnosu na lanjsku godinu koju smo smatrali vrlo uspješnom. Što se slijedeće godine tiče, planiramo organizirati još kvalitetnije škole, a za mlađe kandidate, koji nemaju 16 godina, dugoročne škole koje bi garantirale njihov napredak u penjanju i u korištenju opremom.

U segmentu školovanja klupskog kadra, tri naša člana i službeno su položili instruktorski ispit pred KSP HPS-a. Još troje članova stekli su sve potrebne uvjete za Postavljača natjecateljskih smjerova, te očekujemo već u siječnju potvrdu komisije i njihovo imenovanje.

I ove se godine obnovio dio klupske opreme, a kupljeno je sljedeće: jedno uže, jedan pojas i tri para penjačica. Kupljena je i nova baterijska bušilica za izradu smjerova. S obzirom koliko je uloženo u boulder dvoranu i natjecateljsku sezonu, nismo očekivali nikakvu obnovu, pa i ovo smatramo uspjehom.

Početkom godine održana je redovna skupština kluba na kojoj je izabrano novo-staro vodstvo za novi četvorogodišnji mandat sa sitnijim promjenama u nadzornom i izvršnom odboru. Poželimo novoj upravi kluba barem jednako veliki uspjeh kao što je ostvarila stara!

Na žalost i ove je godine zasjedala disciplinska komisija kluba koju je inicirao IO, zbog jednog člana, koji je isključen iz kluba zbog povrede statuta SPK Marulianusa.

Naš je klub postao članom županijskog planinarskog saveza, pa od slijedeće godine očekujemo natjecanja na županijskoj i gradskoj razini, što je garant u još kvalitetniji natjecateljski kadar u našem klubu.

Klub je djelovao i na području humanitarnog rada, visinskim smo radovima pomogli udrugu Radio Sudamija koja sprovodi terapijski program za djecu sa teškoćama u razvoju.

Protekla je godina bila značajna i u pogledu nataliteta unutar kluba, rođeno je dvoje djece, Eni Malenica i Toma Zlodre. Poželimo im puno zdravlja i sreće, a potajno se nadamo kako smo dobili još jednu zlatnu navezu SPK Marulianusa.

Kako smo prema već ustaljenom načinu izbjegavali imenovati članove za neke od uspjeha, sada želimo pohvaliti SVE one koji su na bilo koji način pridonijeli gore spomenutim uspjesima u radu SPK Marulianus! Hvala i svima onima koji su željeli pomoći, ali su bili spriječeni. Zahvale idu i upravi kluba koja je još jednu godinu odradila u uzlaznoj putanji, te naravno i našim nezaobilaznim sponzorima bez kojih bi neki od ovih uspjeha bili neizvodivi, a hvala i svima koji su nam sponzore omogućili.

SPK MARULIANUS

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990