• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt NATJECATELJSKA SEZONA 2005.
 
 

NATJECATELJSKA SEZONA 2005.

ImageSastavili smo zanimljivu analizu natjecateljske sezone 2005. Toplo preporučujemo...

Ovogodišnje natjecateljska sezona je po mnogim pokazateljima bila jako uspješna, možda i najuspješnija u povijesti održavanja sportsko penjačkih natjecanja u Hrvatskoj.

-    Iako su prvaci Hrvatske ostali isti (Sandra četvrta, a Marko već šesta uzastopna titula) sezona je bila sve,  samo ne uobičajena, monotona i nezanimljiva. Povećanje konkurencije i kvalitete penjanja je vidno u obe kategorije, a na pet ovogodišnjih natjecanja, tome su u tri slučaja uvelike doprinjeli i vrhunski slovenski postavljači sa svježim idejama, te modernim ali i puno zahtjevnijim smjerovima nego šta se penjalo proteklih sezona.
I brojčano je sezona izgledala izvrsno:
5 natjecanja
10 klubova
53 natjecatelja i 15 natjecateljica
Za usporedbu koliko se broj natjecatelja povećao, pogledajmo podatke iz prošlih sezona kao npr.:  2003. - 17M + 8Ž
                                                    2004. -  28M + 11Ž
 
-   Zanimljivo je da je naše boulder prvenstvo ove godine brojčano nadmašilo čak i ono u susjednoj Sloveniji. Tamo su se u boulderingu održala tri natjecanja na kojima je ukupno nastupilo 37 penjača i 10 penjačica. Dakako, kao i obično, u njih nije zaboravljeno i težinsko penjanje gdje je također na tri natjecanja nastupilo 29 muškaraca i 12 žena. S obzirom da je većina penjala u obe kategorije ukupan broj natjecatelja koji je ove godine sudjelovao u seniorskoj konkurenciji Prvenstva Slovenije iznosi -  42M + 14Ž

-  E sad klasično pitanje - zbog čega su Slovenci (svaka čast asevi!) i dalje puno napredniji od nas (ipak se popravljamo)?
Osim tisuću drugih razloga, glavni odgovor leži u velikom ulaganju u mlađe kategorije!
U njihovom juniorskom prvenstvu je ove godine sudjelovalo čak 192 mlada natjecatelj(ica)a, koji su se ove godine imali 3 natjecanja u boulderingu, 4-6 u težinskom, te 1 u brzinskom penjanju, ovisno u kojoj se od pet uzrasnih kategorija  nalaze!
Sasvim je normalno da iz tako dobrih uvjeta, organizacije i masovnosti proizlaze vrhunski rezultati.

-  KSP HPS-a bi tribala u sljedećim sezonama prije svega poraditi na dvi stvari. Prvi i najbitniji je razvoj mlađih uzrasnih skupina, organizaciji natjecanja za njih, te na sve moguće načine pokušati motivirati klubove da počnu ulagati napore u tom polju. Bez kvalitetnog rada sa mladima, nemoguće je ostvariti značajniji napredak u bilo kojem sportu. Drugi je pokušati oživiti (još jednom) težinsko penjanje u Hrvatskoj. Sigurno je takvu stinu puno teže i skuplje izgraditi nego boulder ali s obzirom da se već skupia lipi broj pristojnih bouldera u lipoj našoj, klubove bi tribalo poticati da krenu i u tom pravcu.

Kao šta smo krajem prošle godine i prognozirali - ponovno oživljavanje aktivnosti naše reprezentacije je imalo pozitivan odraz na cilu natjecateljsku sezonu 2005. u smislu povećanja konkurencije, posjećenosti natjecanja i uopće motiviranosti ljudi da sudjeluju u njima.
Smatramo da bi odličan potez za sljedeću sezonu bio osnivanje klupskog pokala i to po uhodanom principu koji se koristi u drugim zemljama. Prema plasmanu svojih penjača klubovi i odsjeci dobivaju određeni broj bodova, te se rangiraju na listi koja će na kraju godine pokazati koji je bio najbolji. To je još jedan motiv više da klubovi sudjeluju šta češće i brojnije na natjecanjima. Npr. u Sloveniji je ove godine u igri za taj trofej bilo čak 26 klubova i odsjeka.

Na isti način se u svjetskom kupu rangiraju i reprezentacije, a sigurni smo da većina vas nije znala kako je Hrvatska, zahvaljujući ostvarenom polufinalu u Kranju, ove godine na 27. mistu od 38 zemalja u poretku težinskog penjanja Nije loše za zemlju bez ijedne takve stine! Ukupni poredak pogledajte TU

Neka sezona 2006. bude još uspješnija!


 

 

 

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990