• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Postani trener!
 
 

Postani trener!

...

Postani stručnjak!

Početkom 2018. u Splitu se planira održati Program osposobljavanja za trenera/icu sportskog penjanja. Inače, program je zaživio ove godine tijekom koje ga je prva generacija polaznika završila u Zagrebu.
Zbog velikog interesa isti će se sljedeće godine pokušati organizirati i u Splitu, pa je ovo trenutak da se potencijalni polaznici jave pročelnici komisije - Anamarija Marović / Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Upravo nju smo zamolili za više detalja o svemu skupa, a ona nas je uputila na Nenada Jovića, voditelja potkomisije za školovanje kadrova, koji nam je dao sljedeće informacije:




:::    :::    :::

Kao što ste već ranije upoznati, dvije glavne djelatnosti SPK-ova, (škole sportskog penjanja i sportski treninzi), smiju se prema Zakonu o sportu (dalje u tekstu ZOS) izvoditi isključivo putem stručno osposobljenog kadra. To znači da bi svi klubovi koji se bave navedenim aktivnostima morali imati stručni kadar (trenere i/ili instruktore) sa odgovarajućom zakonski priznatom stručnom spremom.

Formalno obrazovanje za navedene stručne poslove u području sporta može se steći putem visoko obrazovnih programa (Kineziloški fakultet u Zg i St) ili putem formalnih programa osposobljavanja i usavršavanja (koji izvode ustanove sa odobrenjem Ministarstva znanosti iobrazovanja).


Sa ciljem da omogući članovima SPK-ova koji obavljaju ili će obavljati stručne poslove trenera i/ili instruktora, KSP je uz punu podršku HPS-a izradila i pokrenula zakonsku verifikaciju programa osposobljavanja za stručne kadrove u sportskom penjanju. To je odrađeno u suradnji sa Hrvatskom olimpijskom akademijom (dalje u tekstu HOA) koja osnovana i djeluje pri HOO (Hrvatski olimpijski odbor), te kao takva ima sva zakonska odobrenja za izvođenje programa osposobljavanja kadrova u sportu.

Sve potrebne informacije o cijeni i trajanju programa, kao i o uvjetima upisa možete pronaći u daljnjem tekstu. 

Program osposobljavanja za trenera/icu sportskog penjanja

FAQ 1. Koje zakonske ovlasti stječe polaznik koji uspješno završi program?

Svi polaznici koji uspješno završe program) dobivaju Uvjerenje koje im prema Zakonu o sportu dozvoljava da:

  • provode treninge sportskog penjanja
  • vode škole sportskog penjanja (uz ispunjeni preduvjet da imaju prethodno stečenu HPS-ovu diplomu za instruktora sportskog penjanja)

 

FAQ 2. Zašto se u nazivu programa spominje trener, a ne i instruktor?

Jedan sport smije imati samo jedan programn iste razine. Dakle ili treneri ili instruktori. Obzirom da prema ZOS-u treneri smiju obavljati obje djelatnosti tj. držati treninge i voditi škole (poduka građana osonovnoj tehnici nekog sporta), a instruktori smiju samo voditi škole, bilo je logično odabrati onaj program osposobljavanja kojim se stječu obje zakonske kvalifikacije. Zaključno - polaganjem ovog programa polaznici smiju voditi i treninge i škole (Napomena: preduvjet za održavanje škola je instruktorska diploma HPS-a). 

Trajanje i cijena programa

Program se izvodi u trajanju 301 sat, a cijena ovisi o broju polaznika. Točan izračun će biti poznat kada nam se jave svi zainteresirani polaznici. Očekivana cijena za grupu od 15 polaznika bila bi oko 8.000 kn što uključuje
izvođenje programa i ispite, dok troškove puta i smještaja polaznici snose i organiziraju samostalno.


Plaćanje se izvodi u 3 rate

 



Uvjeti za upis u program:

1.      diploma nacionalnog saveza (KSP HPS-a) za stečeni naziv Sportski penjač

2.      potvrdu matičnog kluba kojom se dokazuje minimalno članstvo u sportsko-penjačkom klubu u trajanju 3 godine

3.      potvrda matičnog kluba da je osoba obavljala poslove trenera u minimalnom trajanju od 6 mjeseci u protekle 3 godine

4.      dokument kojim se dokazuje poznavanje sustava natjecanja , dakle dovoljan je jedan od sljedećih uvjeta:

o    Sudačke asistencije (pomoćni sudac) na službenim natjecanjima u protekle 3 godine (minimalno po 1 asistencija u barem 2 discipline) - dostaviti zapisnik glavnog suca (ima ga organizator natjecanja ili glavni sudac)

o    Postavljač smjerova na službenim natjecanjima u protekle 3 godine (u barem 2 discipline) - dostaviti zapisnik glavnog suca

o    Stečeno zvanje Sudac sportskog penjanja (diploma nacionalnog saveza)

o    Nastup na nekom službenom natjecanju (PH, iRCC, univerzijada) u bilo kojoj disciplini u proteklih 5 godina - dostaviti ispis službenog rezultata

o    Stečeno zvanje Instruktor sportskog penjanja (diploma nacinalnog saveza)

Prošli tjedan prva grupa polaznika uspješno je završila program osposobljavanja. Odmah da pojasnim, ovim programom ne stijeće se akademska titula već zvanje na nivou strukovne škole, ali s njom ste u skladu sa Zakonom o sportu u slučaju da provodite bilo kakvo školovanje i obuku u sportskom penjanju.

Kako su se predavanja održavala u Zagrebu, a bila su obvezna velik dio polaznika s područja Dalmacije nije mogao prisustvovati.

Sada smo, ukoliko se javi dovoljan broj kandidata, odlučili pokušati školovanje provesti u Splitu, a da bi krenuli u planiranje i organizaciju potrebne su nam preliminarne prijave potencijalnih kandidata. Također moram naglasiti i da je i broj polaznika ograničen na 25.

Stoga, molim sve zainteresirane da svoju namjeru iskažu odgovorom na ovaj mail. Ukoliko imate još kakvih pitanja, stojim vam na raspolaganju.

Ukoliko u vašem klubu postoji još kandidata budite slobodni obavijestiti ih.

 

Nenad Jović
Potkomisija za školovanje kadrova KSP /HPSa




 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990