• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Gospinica extension!
 
 

Gospinica extension!

Gospinica

Report, info, fotke....



Ono kad uređuješ sektor, a moliš Boga da to potraje vječno...








Nakon što  su sektor „iznad 3. tunela“  generacije penjača promatrale,  godine 2013. par Aseva je napokon krenia gori punih baterija i naoružani materijalom. Dočeka ih je raj na zemlji, bajkoviti prirodni balkon iznad Cetine i prvoklasni komad stine, ka i gradele,  išaran dugim tankim sigama.

Po malom svetištu uz rijeku ta se ćoša Cetine zove Gospinica, pa je tako imenovan i sektor, a uređivalo ga se pomalo, po starinski – kad se imalo materijala, vrimena i kad su nam dica, žene i punice dale zeleno svitlo.

Ako vam je poznat feeling kad nešto radiš, a istovremeno moliš Boga da ne završiš, onda van je jasno o kojem se filmu radilo. Srićom sa ovih prvih 12 smjerova potencijal Gospinice je tek djelomično iskorišten i never ending story se može nesmetano nastaviti :-).

 

Kanjon Cetine

>>> Evo nekoliko tehničkih informacija koje vam mogu biti od koristi:


Pristup:
Od parkinga sa istočne strane tunela krenuti siparom uzbrdo, pratiti kamene čuljke sve do nešto teže uočljivog skretanja desno u šumu, a zatim po teže prohodnom terenu nastaviti sjeveroistočno pravcem kako je naznačeno u skici. Putom kroz šumu i raslinje se lagano spuštati u pravcu rijeke sve do početka fiksnog užeta tj. mini via ferate pred samim ulazom u sektor. Ukupno 15min. ili malo više za one koji idu prvi put.
Povratak - istim putem ili abseilom iz sektora niz 35m visoku vertikalu (kako je naznačno na skici) direkt na cestu.


Karakteristike stine:
Visina do 25m, uglavnom blago prevjesna, sa nekoliko smjerova u izrazito prevjesnoj pećini. Uglavnom konstantni i tehnički zahtjevni smjerovi. Stina prilično oštra, sve vrste hvatišta, vrlo česte sige. Najlakše linije su zabušne, pa se može reći da je sektor primjeren za „jače“ penjače, iako je Stjepan Krešić Cepa reka da gori triba doć, pa makar samo čitat knjigu – provjerite zašto?
Sektor ima potencijal za barem još 10 smjerova. Ako imate volju bušit molimo vas da koristite isključivo inox materijal i poštujete no chipping filozofiju – umjetna hvatišta ostavimo u dvoranama jer tamo in je misto :-).


Orjentacija / uvjeti: Orjentacija sektora je zapad. Ljeti sunce u sektor dolazi u 14h, a zimi tek na sat-dva prije samog kraja dana. Idealno godišnje doba su proljeće i jesen. Ljeti se može vrlo solidno penjat zahvaljujući dubokoj hladovini i čestoj laganoj promaji na tom dijelu kanjona. Zimi zna biti vrlo hladno i često mokro u slučaju obilnijih oborina.

Napomena: Smjerovi na Gospinici su novi i potreban im je promet da dođu na level uređenosti kojeg imaju smjerovi na popularnim penjalištima. Ispenjani smjerovi su generalno čisti, a projekti se tek trebaju očistiti.


Važno:
Gospinica se nalazi na balkonu iznad prometnice. Iako je balkon pozamašnih dimenzija dio smjerova djelomično visi preko njega. Tijekom boravka u stijeni imajte na umu sigurnost prometnice kojom ljeti osim motornih vozila prolaze i pješaci, te biciklisti.

 

>>> Evo van još par fotki za gušt i vidimo se gori ako se potrefimo:

Autori Gospinice - Pipa, Beović i Lija u rijetkim trenucima predaha!

Autori


Na ulazu u sektor...

...


akcija... :-)

...


Ivo u elementu

...


:-)


Sige ispraćaju Radu...

Abseil


Sandra - ni na nebu, ni na zemlji, ni u rijeci.

...


Jere na ulazu u detalj Prčevitog!

...


...na planeti Malog Princa!

Bapsi


Croative / Chick`s route

Lija


Komentari  

 
0 #1 Dani 2015-12-17 18:11
Bravo momci!
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990