• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Adio Olimpijadi!
 
 

Adio Olimpijadi!

Brže, više, jače!

...

Kako dalje ?!?










Vidili smo nekidan Boćija, žali se – "Redakcijo, niko ništa ne penje! ". Nije ni čudo, rekli smo, raspršili su se olimpijski snovi mnogih splitskih aseva, pod upitnik su došli i budućnost i motivacija.

 

Kako dalje bez Olimpijade?

 

Redakcija poručuje svima da nepotrebno tuguju i sugerira – glavu gori, isplati se penjat i dalje! Olimpijada je odavno prestala bit ono šta je bila. Preuzea ju je marketing, a sportsko viteštvo egzistira još samo u tragovima. Na 100metri uopće nije dozvoljen krivi start da ne bi kasnili tv prijenosi, hrvanje je jedva ostalo u programu, a uletia je softball. Grubo zvučia ali od Olimpijade je ostalo samo ime.

S druge strane, formati penjačkih natjecanja su se uvelike prominili od Bardonecchije 1985. ali čarolija je i dalje ostala, dapače tekme su zadnjih godina i sve spektakularnije – od natjecatelja traže više, a i gledatelju nude više. Ako ne računamo propast ŽBL-a, svjetsko penjanje je općenito u uzlaznoj putanji i po kvaliteti i po kvantiteti. Naša tradicija seže u davna vrimena kad se pračovik prvi put popea na stablo da se spasi od gladnih zviri, mi smo prirodna forma kretanja i to plemenita jer možda ste zaboravili ali penjanje se u srednjem vijeku podučavalo u sklopu sedam viteških vještina. Uz sve to, oni na Olimpijadi se šikaju krvnim dopinzima najnovije generacije, a u nas je tu i tamo koji napušeni as - vrhunac ulova na dopinškoj kontroli. Većina olimpijskih sportova je postala čisti biznis, a mi smo i dalje naivni i neiskvareni - posljednji romantici sportske scene.

 

Istina, da smo ušli, skočilo bi penjanje u viši razred sportova ali ne bi nam ruže cvitale ni tamo. To je samo slovo na papiru. Pa ol nisu npr. mačevanje, gađanje glinenih golubova i badminton u službenom olimpijskom programu, pa di su i šta su? Nigdi, sine! Muče se ka i mi, nemaju za kruv i mliko i mole Matešu da barem do godine da kunu više...

 

I zašto onda tugovati i uvjeravati našu dicu da nisu manje vridni jer neće otić u Rio 2020-te!? Ne nasjedajmo na trikove i ne prodajimo maglu jer ovdje se radi o prevari stoljeća!

 

U to ime - Živija mali pošteni penjački težak! Doli olimpijada, sportska mafija, lobiji i šminkeri u foteljama! Ne tribate nam!

 

 

Komentari  

 
+9 #1 boris cujic 2013-06-07 12:38
Kako dalje ?
Ljevom u pothvat i onda desnom dinamik na krimp...
Citat
 
 
+2 #2 RR 2013-06-08 10:18
Triba pojačat doping unutar naših mogućnosti, dalmatinski težak je dobija na čuvanje odličnu zemlji i sjajnu klimu za uzgoj!
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990