• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Biokovski apel!!!
 
 

Biokovski apel!!!

...

...

Nešto što moramo upozoriti!!!

 

Biokovo – magična rič za magičnu planinu, boravak tamo je ka sa drugog svita, svaki moment tamo je potpuna sloboda, svaki smjer u Biokovu – magično iskustvo.
Penjanje na Biokovu – opet nešto posebno i fantastično, iskustvo koje se pamti i prepričava. Ako mi to tako doživljavamo, pošteno bi bilo da ostavimo nasljeđe i za druge...

Smjerovi koji su opremljeni spitovima na Biokovu, a kojih trenutno ima 86(zajedno sa Vrisovim glavicama), opremani su tijekom posljednjeg desetljeća i tko god je penjao, zna da se u takvim smjerovima koriste svakakve vrste međuosiguranja, pa između spitova možete nać pokoju zamku i klin originalac.
Nažalost, u posljednje vrime ne možemo ne primjetiti kako su iz smjerova koji su zaspitani, počeli nestajat - klinovi!!!
Klinovi koji se postave u ovakve smjerove(obično ih se postavi na laganom terenu) su potpuno novi i originalni, pa je razumljiva pohlepa onih koji ih vade – jer činjenica je da se vade-kradu, a šta nije nikako dobro. Lopovluk sam po sebi nije ok, ali kad još  iz smjera izvadite međuosiguranje koje je zabilježeno i na svim dostupnim skicama, onda je to jako opasno. Ova, nekima naizgled banalna stvar, izrazito i ozbiljno umanjuje razinu sigurnosti u zaspitanim smjerovima po Biokovu  i stoga apeliramo na one koji su povezani s ovim činom da shvate kako ovime zbilja ozbiljno i višestruko ugrožavaju sigurnost svih ostalih penjača.

Konkretno:
Superpanoramica, lipi lagani 200metarac, do sada podosta puta ponovljen zbog laganog pristupa i silaza, osta je bez dva komada...klin iz prve dužine je nesta, jednako ka i klin iz druge dužine. Nestalo je par zamki iz smjera, ali to je puno manji problem.

Nije nam namjera nikoga optuživat napamet, ali želimo ukazat na problem, te bismo htjeli naglasiti da je u Biokovu sve više penjača i alpinista i da je nedavno održan i skup alpinista u spomen Rosi i Skenderu, ne želeći tvrditi da je netko baš iz te skupine.
Ovim apelom mi želimo razbuditi i upozoriti na opasnosti koje vrebaju ako se ova praksa nastavi. Ne planiramo provjeravat sve smjerove, ali nastavi li se ovaj trend,sigurno ćemo nešto poduzet kako bismo problem riješili, a nadamo se i pomoći cile penjačke zajednice, jer ovi pojedinci koji vade klinove nisu penjači, već obični lopovi!

Možda je ovo ipak izdvojen slučaj, što se iskreno nadamo, ali kako smo već imali ekscese na lokaciji Biokova(ukradene pločice iz smjera Sretan rođendan Roberto, pa zatim skidanje zadnjeg sidrišta iz Dalmatinskog sna) nismo više sigurni šta da mislimo, pa eto iz tih razloga i ovaj apel.

U međuvremenu otkad smo objavili gornji tekst, doznali smo da još dva smjera nemaju vršno sidrište(skinuto je!) i to već neko vrime, radi se o Ruži vjetrova i Macchu Pichu, oba smjera u stini Bukovca, zapadni dio!

 

 

Komentari  

 
+15 #1 Goran. 2012-11-05 20:20
osobno mi je nevjerovatno da postoje penjaci / alpinisti koji radi klina od kojih 40 kn hladno dovode u pitanje sigurnost i zivote drugih. Dok jedni ulazu trud i nemala materijalna sredstva u osiguravanje smjerova, drugi koji dolaze na gotovo ,mrtvo hladno kupe sve sto nadju radi osobne ustede.
Jadno....
Citat
 
 
-14 #2 Jela 2012-11-05 20:47
Ne prenosite "etiku sportskog penjanja" u visokogorsko penjanje. Objašnjenje ovoga što tvrdim zahtjeva više prostora od ovog dodjeljenog za komentare pa ću vidjeti....
Citat
 
 
+7 #3 Goran. 2012-11-06 00:18
Mislim da je zapravo potpuno nebitno o kojoj vrsti penjanja se radi. Ovo se vise tice opće etike i kučnog odgoja nego razlici u vrsti smjerova. A tužnije je tim što se sve dogadja u jako maloj penjačkoj zajednici i što netko oprema smjer i troši svoje vrijeme, trud i na kraju i novac da bi drugima omogućio ugodnije penjanje a ovakvi pojedinci zahvaljuju na ovaj naćin i blate ugled svih penjača...
Citat
 
 
+2 #4 Dani 2012-11-06 11:38
Poštovani čitatelji, nećemo objavljivati komentare sa uvredljivim sadržajem, jer smatramo da se svoje mišljenje ili stav može iskazati u potpuno normalnoj komunikaciji i normalnim rječnikom.
Citat
 
 
+10 #5 boris cujic 2012-11-06 12:44
Stvar je jednostavna: Ako si zabio svoj klin, slobodno ga izvadi. Ako si naišao na zabijeni klin, ostavi ga tamo gdje je.
Ako se radi o sanaciji smjera: stari klin, zamijeni novim. Točka. Sa vrstom penjanja ovo nema veze.
Skupljanje opreme po smjerovima radi povećanja vlastitog oružarstva stvar je prošlosti...
Ako smatraš da je klinova previše: zaobiđi ih ili nemoj uopće ulaziti u smjer. Napravi svoj ...
Citat
 
 
+1 #6 Sharmantni Vlado 2012-11-06 19:41
Jele volio bih čuti objašnjenje. Sa "visokogorskim penjanjem" nemam nikakve veze, ali me zanima što točno opravdava micanje osiguranja sa smjera? Da ne kaže krađu osiguranja (jer dotična nisu vraćena).
Citat
 
 
+5 #7 jadranko 2012-11-07 13:55
Prvo: htio bi skinit svaku sumnju u sudionike logora, Drugo. masu je penjača u toku lita na biokovu a pripadnici nekih sj- istočnih nacija su otprije poznati po tome da vole popalit opremu. Treće neki ljudi ne zaslužuju diplomatski rječnik već onaj pravi, onako kako stoji, a to znači: lopov je lopov i gotovo. Nažalost, ništa od navedenog neće spriječit nove krađe.
Citat
 
 
0 #8 BIOKOVO 2012-12-01 08:47
ljudska priroda, ali ako ja koga uvatin da to radi ima da ga nalitan samo tako...
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990