• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Penjanje u Dalmaciji Kutak za početnike
 
 

Kutak za početnike

Za penjanje nikad nije ni prerano ni prekasno! 
Prvi korak je posjet vama najbližem penjačkom klubu. Tamo će te dobiti sve bitne informacije o tome što vam je činiti. U to prije svega spada pohađanje penjačkog tečaja ili škole, te u skladu sa afinitetima kupovina vaše osobne penjačke opreme.

PENJAČKE ŠKOLE I TEČAJI
S obzirom da sportsko penjanje nudi širok izbor disciplina - i za ozbiljne sportaše i za obične rekreativce, te s obzirom na pozitivne psiho-fizičke utjecaje kojima djeluje na jedne i druge, može se reći da za penjanje nikad nije ni prerano ni prekasno.
Djeca najčešće kreću sa penjačkim treningom u razdoblju od 5 – 10 godina tj. u periodu kad se ovim tipom aktivnosti može bitno utjecati na razvoj njihovih općih motoričkih sposobnosti. Ovaj najmlađi uzrast ali i svi oni stariji, zaključno sa 18. godinom života, uključuju se u program treninga za mlade koji nudi većina hrvatskih klubova, a pod vodstvom su penjačkih trenera i instruktora. Glavnina treninga se ispočetka provodi na umjetnim stijena u dvorani, a iz sezone u sezonu mladi se postepeno upoznaju i sa sigurnim rukovanjem opremom, te svim vrstama penjanja u prirodi.
Svi oni stariji od 18 godina se najčešće uključuju u sportsko penjanje kroz škole i tečaje koje, više puta godišnje, organiziraju skoro svi klubovi u Hrvatskoj. Takvi tečaji za odrasle traju najčešće oko dva mjeseca, a uključuju teoretsko i praktično obrazovanje za samostalno baljenje ovim sportom. Bitno je naglasiti da je jedna od temeljnih postavki modernog sportskog penjanja – sigurnost, upravo radi toga,  naučiti se sigurno i kvalitetno koristiti osnovnom penjačkom opremom mora biti prioritet svakom početniku. S obzirom da se takvi tečajevi održavaju kombinirano, i u prirodi i na umjetnim stijenama, njihovi polaznici mogu dobiti potpun uvid u različite penjačke discipline i iz prve ruke osjetiti što ih najviše privlači.

OPREMA
U osnovu penjačku opremu spadaju penjačice (cipele za penjanje)  i vrećica sa magnezijem karbonatom. Zanimljivo je da su upravo ova dva komada opreme i jedina dva koja nisu povezana sa sigurnošću već služe isključivo u praktične svrhe: penjačice za uspješno postavljanje nogu po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima, a magnezij karbonat,  kao i u sportskoj gimnastici i dizanju utega, za sušenje prstiju i postizanje boljeg trenja.
U dodatnu opremu spadaju: penjačko uže (60-80m), penjački pojas, ukapčanja – kompleti, te neka od sprava za osiguravanje penjača u navezi  – kruška, gri –gri, atc pločica itd. Dakako tu je i kaciga, koju je poželjno koristiti kad god smo uz ili u stijeni.
Količina i vrsta opreme bitno varira ovisno o penjačkoj disciplini kojom se bavimo. Tako primjerice u boulderingu je ona minimalna i uz spomenuta dva osnovna komada opreme sastoji se i od prenosive penjačke strunjače tzv. crash pad-a.
Bitno je naglasiti da je proizvodnja i kvaliteta penjačke oprema u zadnjih nekoliko desetljeća dosegla vrhunski nivo. Penjač se u nju može maksimalno pouzdati ali jedino uz uvjet da poštuje sve zakonitosit njenog korištenja, naučene u školama i tečajevima, te da je redovitno mijenja poštujući upute proizvođača.

Sretno penjanje vam želimo........
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990