• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Sigurnost u penjanju!
 
 

Sigurnost u penjanju!

camp

Oštećeni karabiner

Rezime održane tribine...
Ponukani inicijativom koja se, nažalost, dogodila tek nakon nezgode sa sretnim posljedicama i to u dva navrata(Ivan Mihalj, Marjan, Camp ukapčanje i Jelena Dujaković, Klobuk, Wild Country ukapčanje) gdje su u oba slučaja “u igri” bili mehanički spitovi, odlučili smo ovu temu analizirati i raščlaniti kako bi izvukli pouku iz viđenog i kako bi u budućnosti umanjili ovakve događaje kod penjanja u prirodi.  
Spomenimo da ćemo i da smo koristili sve dostupne materijale i viđenja, te da nikako ne možemo izvući stručna mišljenja i zaključke jer to očekujemo od proizvođača opreme koji je jedini kvalificiran davati ista, ali smatramo da ćemo itekako pridonijeti penjačkoj zajednici ovim i ovakvim pristupom u budućnosti.

15.05.2011. u prostorijama bouldera SPK Marulianus pozvani su na javno okupljanje svi penjači kako bi temeljito i višestrukim iskustvima mogli razgovorom ukazati na neke viđene situacije .
Skupilo nas se petnaestak, od čega polovica mladih penjača. Pokušali smo svi svojim iskustvima i teorijama prikazati što se moglo dogoditi u gore navedena dva slučaja. Zaljučili smo da se u oba slučaja na ukapčanjima spomenutih, u karabinerima ukopčanim u spit dogodila poluga koja je istovremeno uz otvaranje bravice zakrivila i tijelo karabinera utoliko da vrata karabinera prolete mimo utora u koji obično upadnu kada se karabiner zatvara, te su se pritom oba iskopčala iz spita. Zaključili smo i da se kod ovakvih događaja zbilja mora poklopit niz nepravilnosti-okolnosti kako bi se nezgoda dogodila, ali primjeri nam ukazuju da se baš to i desilo.

Kod Mihalja, polugu je prouzročilo zakretanje karabinera u spitu izazvano kretanjem penjača udesno te dodirivanje ukapčanja tijelom, vjerovatno zaglavljivanje, te u tom trenutku pad dotičnog koji je prouzrokovao silu točno na bravicu karabinera, što je vjerovatno uzrokovalo otvaranje bravice i njeno trajno oštećenje.
Kod Jelene, polugu je prouzročila dotična držeći se za ukapčanje i pokušavajući dosegnuti hvatište iznad, te time vjerovatno uzrokovala položaj ukapčanja u gornjem dijelu pločice od spita, vjerovatno zaglavljivanje istog između uha pločice i matice spita, te otvaranje bravice karabinera i njeno trajno oštećenje jer je bravica proletila mimo svog uobičajenog ležišta u koje obično upada kada se karabiner zatvara.
Niti u jednom od ova dva primjera ne možemo kriviti penjače, a možemo samo pohvaliti osiguravatelje koji su izvrsno reagirali i na taj način umanjili moguće teže posljedice.

Nakon korisne rasprave i svih pokazanih primjera iznijeli bi par stavki koje će biti korisne svima i kako bi uklonili neke sumnjičave komentare:
-Nema istaknutog pravila kako ukopčavati karabiner u spit (sa lijeva ili sa desna)jer u oba slučaja  može doći do iskopčavanja ili poluge
-Iz dosadašnjeg iskustva i prema pričama penjača, najopasnije su Petzl pločice, jer je najveći razmak između uha pločice i matice, te karabiner češće može “zaglaviti” i  čak puknuti
-Nema pravila kako moraju biti složeni karabineri na ukapčanju i da li bravice moraju gledati na istu stranu. Postoji preporuka da je bolje da bravice gledaju na istu stranu, ali nije pravilo
-Nema pravila da oba karabinera kod ukapčanja moraju biti fiksna jer iz priča penjača i različitih iskustava i u ovom slučaju moguća su iskapčanja i poluge
-Postoji preporuka da donja bravica treba gledati u suprotnom smjeru od smjera kretanja penjača i tu se svi slažu. No, često nije provediva jer penjač ne zna u kojem će točno smjeru ići slijedeći pokret(on sight uspon).

Preporuke svima:
- Držati se svih osnovnih načela sigurnosti u sportskom penjanju pa čak i onih najbanalnijih
kao što su: Ispravno navezivanje, provjera penjača i osiguravatelja međusobno prije ulaska u smjer
-Nikada se na spuštati na samo jednu točku-spit, a ako prilikom izvedbe “alke” na sidrištu koristite ukapčanja, obavezno koristiti dva nikako samo jedno, suprotno okrenutim bravicama
-Prilikom penjanja u vodstvu voditi se osnovnim pravilima o položaju užeta i nogu, ne preskakati spitove i posebno obratiti pozornost na pravilno ukopčavanje užeta u ukapčanje (to je ipak statistički najčešći uzrok iskapčanja)
-pokušajte pratiti preporuku o donjoj bravici na ukapčanju da gleda u suprotnom smjeru od smjera kretanja penjača
-Nositi kacigu - puno se priča o sigurnosti, dok najosnovniji dio opreme koji čuva glavu biva uredno zapostavljen

Neki od zaključaka koje smo nanovno utvrdili:
-U ovoj problematici u velikoj su prednosti spitovi na ljepilo u odnosu na mehaničke jer nemaju maticu, te stoga nije moguće zaglaviti ukapčanje između uha pločice i matice i na taj način uzrokovati polugu i otvaranje/pucanje karabinera
-Osiguravatelj je taj koji u najčešćem slučaju može minorizirati kako pogreške tako i moguće ozljede. Osiguravatelj mora u svakom trenu biti “budan i aktivan” u svakom smislu prilikom osiguravanja
-Pobrinite se da Vaš osiguravatelj bude svjestan svega što se može dogoditi u penjanju u vodstvu i neka se tako i ponaša, a ako ne, promijenite osiugravatelja.
-Češće organizirati ovakva druženja(organizirane tribine) gdje će mladi penjači biti upoznati o nekim situacijama i eventualnim novotarijama, te možda izvući pouku i naučiti nešto novo jer svaki penjački dan je novo iskustvo. Školarci nisu u mogućnosti biti obučeni i upozoreni na sve moguće situacije i opasnosti koje vrebaju. Ovakvi susreti među penjačima pobuđuju samosvjesnost o mogućim nezgodama i povećavaju oprez kod ljudi općenito i jako su korisni jer iz iskustava drugih možemo puno naučiti.

Naravno da ima još puno stvari na koje bi trebali ukazati, ali pokušali smo biti šturi i decidirani.
Nadamo se da smo svi zajedno raspravljajući o nemilim događanjima iza nas, kako na stranicama Marula, ali i MP i drugim probudili penjače uljuljkane u lažnu sigurnost, jer se zbilja ove i ovakve nezgode mogu sutra destiti svakom.
Sve je više mladih penjača među nama, djece, misliti na njih naša je zadaća i obaveza. Razgovorima i raspravama možemo postići samo pozitivan efekt u cjelokupnoj penjačkoj zajednici, podignuti razinu sigurnosti na viši nivo, a započeti ćemo od samih sebe. Ispravite nedostatke kojih ste svjesni i prihvatite primjedbe o sebi, jer kad se dogodi već je prekasno. Nikada nemojte zaboraviti da traume i ozljede koje se mogu dogoditi ostaju u nama do kraja života.

Pozdrav svima,
SPK Marulianus
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990