Odpenji: Marulianus Marulianus Aktivnosti Prespitavanje Marjana
 
 

Prespitavanje Marjana

Marjan

Šantine stine

Šantine stine...

1999. godine stanje opreme u marjanskim klasicima bilo je više nego alarmantno. SPK Marulianus u suradnji sa GSS-om(Toni Zlodre) odlučuje nabaviti nešto više od 300 komada spitova kako bi se penjalište prespitalo i postigao određeni sigurnosni level. Ivica Matković, tadašnji član Marulianusa, predlaže da se uzme jeftina varijanta kako bi imali novaca za sve smjerove, te se glasovanjem odlučilo da se nabave nekadašnje alke(galvanizirane) koje će izdržati nekih 5-10 godina, a koje bi se nakon toga vadile i postavljale originalne 12-ice na ljepilo(Za te alke trebalo je bušiti rupu 14mm što idealno odgovara 12-ici na ljepilo), pa bi se na taj način moglo izbjeći ponovno bušenje marjanske stine.
Projekt je vodio SPK Marulianus, a na terenu su radili Ivica Matković i Daniel Piccini uz pomoć ostalih. Posao je dovršen 2001.godine.



2005. godine na osnovu Programa o sigurnosti penjača na penjalištu Marjan koju smo prezentirali u Gradu Splitu ostvarili smo namjenska proračunska sredstva (40.000kn) za nabavku potrebnog materijala iz tvornice Raumer koji je stigao na početku 2006. godine čime je bilo omogućeno da konačno postavimo najbolji i najsigurniji materijal na naše najdraže penjalište. Uvoz materijala je obavila tvrtka Smjer d.o.o.(H.Lacic).
Svaki spit na ljepilo plaćen je 7 eura, kupljena je određena količina Raumerovog ljepila, te za određeni iznos količina mehaničkih Raumerovih spitova.

Projekt je od samog početka pripremio i ostvario SPK Marulianus. Na terenu je radove vodio Daniel Piccini, a tijekom svih ovih godina povremeno su uskakali Steven Whittall, Ivan Lisica i drugi.
U siječnju 2011. Godine možemo reći da smo konačno završili posao.
Projekt je  odobren i od strane Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan!

Napomena: svaki spit koji je bilo moguće izvaditi smo i izvadili unatoč mukotrpnom poslu (cca oko 45 min po rupi). To je, uz ljepilo koje ima rok trajanja za upotrebu od samo 1 godinu, uzrokovalo ovoliki vremenski period potreban za svih 77 smjerova na Marjanu.

Sada su konačno naše marjanske svete stine opremljene najboljim materijalima i u sigurnosnom i svakom drugom smislu spremne za nadolazeće generacije penjača koje će, vjerujemo, upravo tu započeti svoje prve korake u vertikalni svijet penjanja.

Foto pričica...

Raumerova 12-ica

Macan

Macan u stini...

Marjanski spit

Prespitavanje...

Up land




 

 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990