Omiš - Dodatne informacije o smjerovima

Index članka
Omiš
Skica penjališta i popis smjerova
Dodatne informacije o smjerovima

STOMORICA

Forma piva
6a+   200m - Smjer je prespitan na 20godišnjicu njegova nastanka. Uređen je 28.11.-01.12.1986.od strane Ivice Piljića i Alena Novaka. Prvo slobodno ponavljanje napravili su Ivica Piljić i Zlatko Kunosić 18.04.1987. i moramo reći da je prilikom ponavljanja Forme tada bilo padova i do 15 metara.

Ocjene i dužine:

1.                  5c 35m,
2.                  4a 30m,
3.                  6a+ 40m,
4.                  6a/a+ 40m,
5.                  5b 30m

Smjer ima 5 dužina i ako izlazite na vrh dug je oko 200m. Silaz je najefektniji absailom koristeći dva užeta od 70m iz dva puta sa pretposljednjeg sidrišta (na vrhu četvrte-posljednje teže dužine). Može se absailati koristeći sva sidrišta iz smjera ali za to treba malo snalažljivosti radi formacije i linije samog smjera koji cijelo vrijeme ide udesno. Postoji stara absail pista koja se nalazi na najnižem dijelu Stomorice, od izlaza grebenom prema istoku, na skici označena crvenom točkom. Još nije postavljena nova absail pista po smjeru tako da se ne može spuštati direktno ispod, ali biti će vrlo brzo uz još neke novosti koje Vam nećemo otkriti.
Smjer je prespitan odozdo, u napredovanju,  a postavljeno je 50-ak spitova i 5 sidrišta. 
Gotovo sve dužine su ispenjane u originalu, na postojeću opremu, pa se onda prespitavale, dok su posljednje dvi uređene u napredovanju. Dužine su imale po tri spita u ključnim detaljima, a bio je i pokoji originalan klin kojeg ruzina nije izila.

Autori prespitavanja: Piljić, Piccini

Canadair, 6a+, 250m - Čim je u Stomorici ne može biti loše kvalitete jer je Stomorica nadaleko poznata po jako kvalitetnoj stini. Smjer se nalazi lijevo od Forme piva i prve tri dužine su preporučljive za sportsko penjanje, dok je ostatak smjera više alpinistički. Tako je raspoređen i silaz; do trećeg sidrišta silaz absailom, nakon toga preporučuje se izlaz na vrh. Smjer završava na sedlu odakle se silazi po sinjalima nekih 25m gdje se nalazi sidrište za absail u kotlinu. lovehub.ch Za absail potrebno uže 2x55m.

Autori: Paolo, Roberto, Sara

BABJAČA

Za Karlu 6b+ 200m - Odličan smjer u Babjači, prilikom uređivanja zatekli smo nekoliko starih klinova jer se križa sa alpinističkim smjerom.

Silaz iz prve tri dužine sa 70 metarskim užetom. Absajl sa četvrte dužine opasan zbog prijetećih kamenja, ne preporučujemo!

Ukoliko će silaz biti okolnim putem (45min-1h), za penjanje je dovoljno je uže od 60 metara.

Autori: Pezzolato, Gojak, Ferrante, Piccini


ILINAC; SVETI JURE

Adventure dalmatia, 6b, 120m - Nažalost linija ovog smjera izgleda da je nekako na putu onima koji se par puta godišnje rješavaju stočnog otpada, tako da ne preporučujemo penjati u ljetnim mjesecima, kada su čak i zaraze moguće.

Autori: Matković, Ružić

Mila i tri debila 6b   150m - O ovom smjeru vlada fama kako je prerijetko zaspitan, što je čista dezinformacija. Smjer je odličan i vrlo dobro zaspitan te ga preporučujemo!

Autori: Matković, Čujić, Ružić


Pazi poskok, 6a, 230m -  Smjer ide paralelno sa smjerom Za Joku prve četiri dužine (180m) odakle se ide lijevo u Jokin ili se absaila nazad zbog jako opasne ljuske koja prijeti. You will definitely like it exporntoons.net porn of various genres! Ako se smjer nastavi preko Jokinog, absaila se po Jokinom ili se izlazi na vrh!
Uže 2x55m
Autori:Paolo, Sara, Roberto


 




 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990