• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Arhiva - stari sajt SPK MARULIANUS U 2004. GODINI
 
 

SPK MARULIANUS U 2004. GODINI

ImageProtekla godina je bila jedna od najuspješnijih u radu SPK Marulianusa, najstarijeg sportsko penjačkog kluba u Hrvatskoj. Nastavili smo nizati uspjehe u svim poljima ovog, najlipšeg sporta na svitu, a prema našim procjenama i uz dužno poštovanje prema svim ostalim odsjecima i klubovima, smatramo da smo i ove godine zaslužili epitet najboljeg sportsko penjačkog kluba u Hrvatskoj.


NATJECANJA

Odličnu natjecateljsku sezonu smo započeli na međunarodnom Northland Boulder Cup-u u austrijskom Grazu, gdje smo zauzeli drugo mjesto u ženskoj, te peto mjesto u muškoj konkurenciji.

Na državnom prvenstvu u Rovinju smo ponovo, već treću godinu za redom, zauzeli prvo mjesto u ženskoj konkurenciji, te u istoj konkurenciji i peto mjesto. Kod muškaraca smo osvojili treće mjesto, te četvrto i šesto.

U ukupnom poretku Kupa smo zauzeli prvo mjesto u ženskoj, te drugo i treće u muškoj, identične plasmane koje držimo već tri godine za redom. Osim toga u ženskoj konkurenciji naše penjačice su zauzele još šesto i jedanaesto mjesto, te penjači deveto, četrnaesto i dvadeset osmo mjesto.

Na jedinom težinskom natjecanju ove godine što se održalo u sklopu festivala Vanka regule smo pobjedili u obje konkurencije, a i treće mjesto u ženskoj konkurenciji je bilo naše. 

 

UREÐIVANJE PENJALIŠTA

Ove godine smo uredili  29 novih smjerova od kojih se 1 nalazi u Trogiru, 12 na području Velike Paklenice, te 16 na Markezinoj gredi, od kojih su neki dugi i po tri dužine. Na Markezinoj smo započeli i akciju prespitavanja starih klasika, te smo očistili i preuredili gomilu smjerova na Marjanu i Paklenici.

ImageS obzirom da je naš klub u teškoj financijskoj situaciji, a oprema za uređivanje smjerova je jako skupa, molimo KSP HPS-a da sagleda mogućnosti uređivanja penjališta kako se to naprimjer radi u Sloveniji. Tamošnja Planinska zveza redovito donira određeni godišnji iznos spitova za uređenje novih i obnavljanje starih smjerova. Naglašavamo da je u svim našim smjerovima, za osiguranje,  korištena samo najkvalitetnija dostupna oprema jer smatramo da se u tom pogledu ne smije štediti niti kuna. 

 

NAJBOLJI USPONI

Neki od ovogodišnjih sportskih uspona naših penjača će sigurno ostati zabilježeni u povijesti Hrvatskog penjanja, na što smo posebno ponosni. Pri tome osobito mislimo na žensko penjanje gdje je dva puta pomicana granica najboljeg Hrvatskog ženskog uspona. Proljeće nam je donijelo prvi ženski 8a na Marjanu, a jesen prvi ženski 8a+ smjer u Paklenici! U muškoj konkurenciji je ispenjan prvi klupski 7c na flash, a najbolji godišnji uspon na pogled je težine 7b. Iako je ispenjan popriličan broj teških smjerova borba za prvi klupski 8b uspon se nastavlja i u 2005., a najbolji ovogodišnji usponi brojčano izgledaju ovako: 12 puta ispenjano 8a i teže (8a+x7,8ax4,7c+/8ax1) uz još 20 uspona 7c i teže (7cx11,7c+x9). Ukupno je popet točno 31 smjer 7c i teže, od kojih većina u Dalmaciji ali dobar dio i u slovenskim penjalištima Mišjoj peći i Libojama, te na otoku Sardiniji.

U dugoj stini smo ispenjali dvadeset i tri smjera, većinom u Paklenici, a posebno nas raduje da su neki od ostalih uspona vezani uz Biokovo, koje se među penjače vraća na velika vrata.

U boulderingu nismo bili pretjerano aktivni iako smo otvorili nekoliko kvalitetnih boulder problema na području Lovrinca i Kaštela, od kojih je najteži Fb7b.

Na penjalištu Sustipan, u disciplini popularno zvanoj deep water solo, je ispenjano pet psihički zahtjevnih uspona težine 7a i više, a nakon dugo godina otvorena su i dva potpuno nova uspona. 

 

MEDIJSKE AKTIVNOSTI

Protekla godina je i u ovom području bila iznimno dobra. Nastavili smo sa objavljivanjem naših članaka u tjedniku Slobodne Dalmacije-Mali oglasnik, gdje redovito pišemo o svim zanimljivostima vezanim za sportsko penjanje. ImageOtvorena je i web stranica našeg kluba, koju upravo čitate, i u koju ulažemo puno truda kako bi što zanimljivije i ažurnije približili naš klub i penjanje u Dalmaciji svekolikom penjačkom pučanstvu. Ove godine smo bili prisutni i na sajmu Gušti, održanom u Splitu, gdje smo na klupskom štandu također promovirali naš sport. Aktivni smo bili i na polju grafike, pa je tako klub dobio novi logo, a obnovljen je i klupski memorandum. Tiskali smo promotivni letak za penjalište Markezinu gredu, te brošuru koja prezentira Dalmaciju kao meku sportskog penjanja u ovom dijelu Evrope. Nećemo ni spominjati koliki smo broj upaljača, privjesaka, šalica, naljepnica i majica sa klupskim logom pustili u promet. 

 

PENJAČKE ŠKOLE

Ove godine smo organizirali dvije sportsko penjačke škole, koje je pohađalo ukupno trideset kandidata, od koji je 25 istu uspješno završilo. Svaka škola traje dva mjeseca tijekom kojih se detaljno uče sve osnove sportskog penjanja, a posebno se pazi da broj kandidata nije prevelik kako bi se mogla održati kvaliteta predavanja. Smatramo da je najbolji dokaz kvaliteti rada naših instruktora i asistenata, sve veći broj ljudi koji se za škole javljaju. Dio kapaciteta škole se popuni i par mjeseci unaprijed s obzirom da smo zainteresiranima omogućili da se ranije predbilježe za novu školu na našoj web adresi.

Napomenimo da smo se potrudili obnoviti i klupsku opremu što se koristi za školovanje sportskih penjača, kupnjom 3 užeta, 7 pojaseva i 5 ukapčanja, te krpanjem velikog broja starih penjačica u kojima polaznici škola penju. 

 

BOULDER DVORANA

Ponosni smo što smo ove godine započeli i izgradnju velike klupske boulder dvorane. Zanimljivo je da SPK Marulianus, usprkos svim rezultatima koje možete pronaći u klupskoj vitrini, nikad nije imao umjetnu stinu bilo koje vrste. Svi treninzi  kroz ove godine, su se odvijali na malim privatnim boulderima, pa je vrijeme da i penjači našeg kluba imaju trening prostor kakav zavrijeđuju. 

 

ZAHVALA

Na kraju dužni smo se zahvaliti, prije svega svim članovima kluba, koji svakodnevno puni entuzijazma ulažu sebe u razvoj SPK Maruianusa i sportskog penjanja u Dalmaciji. Također se ovim putem zahvaljujemo i sponzorima bez kojih sigurno veliki dio ovog izvještaja, ne bi bilo moguće ostvariti.

Nadamo se da će godina koja je pred nama biti barem ovoliko uspješna, a to želimo i svim ostalim penjačima ma gdje bili.

 
 
 
 

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990