Odpenji: Marulianus Zanimljivosti Interview Natalija Gros
 
 

Natalija Gros

 

Chamonix 2008.

Foto: Mauro Binelli

 




Da se kojim slucajem u penjanju, kao u klizanju, ocjenjuje umjetnicki dojam, Natalija bi sigurno za svoju izvedbu dobijala maksimalne ocjene. Medutim, to je samo jedna od vrlina koje krase ovu mladu slovensku penjacicu za koju, na prvi pogled, nikad ne bi rekli u kakvu se zvjerku na stini može pritvorit.

Naši penjaci cesto popricaju s njom kad se sretnu po svjetskim natjecanjima, a zadnji put su to ucinili nedavno u Mišjoj peci. Tamo su imali priliku uživo pratit njezin uspon u svom najtežem smjeru do sad - Histeriji (8c+), kojim je postala 4. žena u povijesti sa ispenjanom ocjenom te težine.

Skoromna Nata je nedugo nakon toga na treningu uganila gležanj - evo što nam je imala reć...
_____________________________________________________________________________________

Nadimak: Nat
Datum rodenja: 29.11.1984
Zanimanje: studentica Kineziološkog fakulteta (3.godina)
Penje od: 1991
Najteži smjerovi:
Red point: Histerija (8c+), Strelovod (8c), Kaj ti je deklica (8b+) - svi u Mišjoj Peci
On sight: nekoliko smjerova težine 8a
Više na www.natalijagros.si
Najdraže penjalište: do sada Mišja pec
Najznacajniji natjecateljski rezultati:
Slovenija:
- Višestruka seniorska i juniorska prvakinja Slovenije (lead, boulder)
Svijet:
- Pobjednica ukupnog poretka svjetskog kupa u kombinaciji 2007. (3.mjesto boulder, 4.mjesto lead)
- Evropska viceprvakinja (lead) 2004.
- Pobjednica Rock Mastera Serre Chavelier (lead) 2004.
- Pobjednica 3 natjecanja svjetskog kupa (lead,boulder) + još 15 plasmana medu prve tri
- Viceprvakinja Svjetskih igara (lead) 2005.
- Svjetska juniorska prvakinja (lead) 1999.,2000.,2002.
Više na www.natalijagros.si
Najdraže natjecanje: Svjetski kup u Kranju (lead)
Penjacki uzor: Martina Cufar
Hoby: trcanje, ples, citanje knjiga o psihologiji i psihoterapiji, kino, sauna, ..
Najdraža knjiga: Galeb Jonatan Livingstone Film: Dirty Dancing Za pojist: cokolada Za popit: Red Bull
Životni moto: „It's not if you get knocked down again, it's wheter you get up again!"
Sponzori: Red Bull, Volksbank, autokuca Sawal, La sportiva


____________________________________________________________________________________
Živila Nato! Je li noga bolje?
Ja, gležanj ide na bolje! Nadam se da cu ubrzo pocet penjat i normalno hodat na desnu nogu jer sam trenutno i dalje na štakama. Nadam se cu ipak ic na natjecanje u Hall za 2 tjedna (op.a. Svjetski kup bouldering)!

Ajde bice valjda! Reci nam vezano za Histeriju. Smjer si prvi put isprobala u studenom 2007..Koliko ti je dana tribalo za popet ga?
Histeriju sam isprovala prvi put krajem studenog nakon što je završila natjecateljska sezona. Ukupno sam je u tom periodu penjala sedam dana, pa sam je radi perioda pauze oko Nove godine jedno vrijeme pustila na miru. Vratila sam se u smjer krajem veljace i popela sam ga nakon tri neuspješna pokušaja!:)

Histerija (8c+)

Mišja peć, 2009. / Foto: Urban Golob

Rispekt! Možeš li nam malo opisati smjer i rec što ti je predstavljalo najveci problem?
Najtežji mi je bio sami detalj smjera od tri glavna pokreta, deset metara ispod vrha. Tamo sam cesto padala, dok mi ostatak smjera nije predstavljao neki problem. Na dan kad sem ga popela po prvi put sam uspijela proc kroz taj detalj i iz komada doci do vrha!

Da li si imala mentalnu barijeru s obzirom da je to level kojeg ranije nisi ispenjala, a ipak i ni jedna Slovenka prije tebe? Kako se u nas kaže, probijala si led!
Pa, najveci su mi presing stvarale kamere koje su me snimale od prvog dana, pa sve do 26. ožujka kada sam smjer ispenjala (op.a.materijal ce se iskoristit za dokumentarni film). S drugim se nisam posebno opterecivala jer mi se nije bio cilj dokazivati pred slovenskom i drugom publikom nego jednostavno popet smjer za svoj gušt i pokušat snimit taj veliki trenutak!

Je, sigurno nije lako kad kamera bulji cili dan u tebe!
Istina, bilo je i trenutaka kad bi mi se prikrala i razmišljanja tipa hocu li uspjet, kako ce sve završit ali kao što sam rekla kamera je, uz naravno smjer, bila moj najveci izazov. Drago mi je da sam uz sebe imala cudesnu ekipu, koja me stalno podupirala i super smo se slagali oko svega.

Što bi bilo sa scenarijem filma da kojim slucajem nisi popela smjer?
Da mi nije uspjelo do kraja ožujka, jedno vrijeme bi ga pustila s obzirom da ubrzo pocinje natjecateljska sezona, a natjecanja su moj glavni cilj na koji sam usmjerena. U tom slucaju i film bi malo pricekao sa daljnjim snimanjem!

Sve svoje teške smjerove si rješila vrlo brzo i u pauzama izmedu natjecanja. Jesi li razmišljala da možda nadeš smjer za kojeg ceš zaista morat dat svoj maksimum ili misliš da si to vec dala u Histeriji?
U prirodi vrlo malo penjem i da se nisam odlucila za snimanje ovog filma, penjala bi još i manje. Nekome je to sigurno teško razumjeti ali trenutno su sve moje želje i svaki dio mene usmjereni prema natjecanjima, boulderu i leadu. Mislim da bi, ako se više posvetim stijeni sigurno mogla popeti i teži smjer. Da budem iskrena, volila bi nakon završetka natjecateljske karijere popet Martina Krpana u Mišjoj peci (op.a. težine 9a)!

WC boulder

Hall (AUT), 2008.

WC bouldering Opla, ludilo! To je poznati smjer za mušku elitu, lipo bi bilo vidit i neku curu u njemu!
Da! Što se tice muške elite, ja to ne shvacam ozbiljno jer se ne zabrinjavam puno da li je neka smjer muška ili ženska. Dapace, mislim da je jedan od razloga što me Martin Krpan toliko vuce upravo taj što sam cula da je baš prava muška smjer hehe! Mislim da svak od nas ima neke svoje prednosti. Decki su snažniji, cure su gibljivije i imaju generalno bolji osjecaj za gibanje i intuiciju. Ako znaš svoje prednosti pravilno iskoristit možeš popet svašta!

Kako je bilo sa Histerijom što se toga tice? Prije tebe popela su je samo tri jaka muška penjaca - Matej Sova (op.a. uredio smjer 2002., popeo ga 2004.), Adam Ondra (op.a. 4 pokušaja u 2006.) i Tomas Mrazek (op.a. prokomentirao ga kao hard, 2008.) - reklo bi se još jedan "muški" smjer!
Istina, prije nego sam krenula u smjer, posavjetovala sam se sa Sovom da li možda ima neki pretjerano dug pokret koji bi mi mogao stvorit prevelike probleme i njemu se cinilo da nema, a tako je i bilo. Inace, za film smo trebali smjer u centralnom dijelu Mišje peci i ta linija stvarno izgleda fenomenalno. Odmah sam vidjela da je dobra i za mene i za film, pa je to bio osnovni razlog zašto sam penjala upravo Histeriju.


Najbolji svjetski penjaci se uvelike razlikuju u fizickoj gradi. Ima ih svakakvih, a natjecatelji su uglavnom vrlo mršave konstitucije. Tvoj komentar?
Istina je da su najbolji penjaci vecinom suhi i nižeg rasta, a za sebe mi mogla reci da ne spadam u prve ali zato sigurno spadam u ove druge (op.a. 156cm, 49kg). Mislim da je u našem sportu malo previše zastupljeno to mišljenje kako treba bit skroz mršav, da ne kažem anoreksican jer sam sigurna da se može dobro penjat i ako si nešto teži ili ako si nešto viši. Osobno jedem sve i volim dobro pojest. Istina je da moram paziti koliko i šta jedem jer mi se vrlo brzo primi ali to je uglavnom stvar moje konstitucije. Nekad mi to ide na živce ali rade se pocastim sa necim slatkim, pa posli otidem protrcat na svježi zrak nego da cijeli dan gladujem i ništa ne jedem!

To legendo, i mi Dalmatinci ne trpimo glad, a bome ni žed! Reci nam, s obzirom da za koji dan zapocinje natjecateljska sezona. Jedna si od rjetkih koja se uspješno natjece dvi glavne discipline svjetskog kupa - kako to uspjevaš i odakle ti toliko energije (op.a. samo u ovoj sezoni je ocekuje skoro 20 svjetskih natjecanja)?
Prošle godine sam se odlucila natjecat u obe discipline i ove godine cu pokušat ponovo! Bilo je naporno ali vrlo poucno i zanimljivo! Moj moto glede toga je - sad ili nikad! Sigurno se necu natjecat još predugo i dok znam da mi je moguce bit u samom vrhu u svim disciplinama, tako cu se i natjecat. Borit cu se za postolje na svakom natjecanju na kojeg dodem!


Sigurno se nije lako pripremati za obe discipline. Di treniraš i kako to otprilike izgleda? Da li se za sve pripremaš na boulderu?
Moj trening je u potpunosti prilagoden pripremi za obe discipline i otpilike 95% njega se odvija na boulder stijeni mog kluba u Kranju. S obzirom da nemamo velike penjacke dvorane, mogucnost za trening na lead stini u Sloveniji je vrlo mala, pa se nekoliko puta godišnje zaletimo na stijenu u Salzburg, Imst ili Innsbruck (op.a. pozdrav Ciki!).

Kaj ti je deklica (8b+)

Mišja peć, 2005. / Foto: Urban Golob

Kaj ti je deklica (8b+)Pripremni period za ovogodišnju natjecateljsku sezonu ti je u jednom trenutku malo zakomplicirao i situaciju oko Histerije?

Da, uz teške treninge sam penjala i Histeriju, pa sam je nekoliko puta pokušala ispenjat u vrlo umornom stanju. Priznajem da sam u tim trenucima malo podcjenila samu smjer. Upravo jedan od glavnih razloga zašto sam smjer popela baš taj dan je što sam uzela dva dana odmora prije toga i 100% sam odlucila da cu je, kad udem u nju, penjat bez ikakvih izgovora!


Za kraj, možeš li nam reci s obzirom da si svjetska klasa i imaš dobre sponzore, da li je moguce živjeti od penjanja?
Od penjanja, na dugi rok, trenutno nije moguce živjeti. Daleko smo još od tenisaca, nogometaša, golfera i ostalih. Jednostavno nismo tako medijski pracen sport da bi se tu vrtilo više novca od kojeg bi onda penjaci mogli živjeti. Ako si nekoliko godina u svjetskom vrhu i imaš dobre sponzore može se zaraditi ali da od toga možeš živjeti do kraja života - to je utopija! Ja imam dobre sponzore, od kojih se posebno moram zahvaliti Red Bull-u koji financira i film kojeg snimamo, a ako se na svjetskim kupovima uvrstim medu prvih šest dobijam i novcane nagrade koje nisu tajna. Minimalne nagradne svote su 1.mjesto: 2400eur, 2.mesto:1200eur, 3.mesto:800eur, 4.mesto:400eur, 5.mesto:250eur i 6. mesto:150eur.

Natalija, puno hvala za interview i želimo ti sve najbolje u nastavku penjacke karijere!
Hvala vama! Želim vam puno penjackog zadovoljstva!


www.natalijagros.si
 - ček in za još fotki...

 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990