Odpenji: Marulianus
 
 

SANDRA BAKULIĆ - ŽENA PAUK

ŽENA PAUK
SANDRA BAKULIĆ, PRVAKINJA HRVATSKE U SPORTSKOM PENJANJU

Sandra Bakulić već tri godine je najbolja hrvatska penjačica. Dvije godine za redom osvajala je prvenstvo i kup, a prva je domaća djevojka kojoj je uspjelo svladati uspon težine 8a i 7c+. Članica splitskog kluba Marulianus najveći uspjeh ostvarila je na južnoj strani marjanske stijene, gdje je popela smjer zvan - Sveti Duje. Ove godine prvi put je otišla na natjecanje izvan Hrvatske, u Grazu je osvojila drugo mjesto iza Slovenke Mine Marković.

" Ovo mi je četvrta godina bavljenja penjanjem. Prije toga sedam godina igrala sam tenis. Bila sam odavno zainteresirana za penjanje, ali nisam znala tko bi me uveo u taj sport. Onda sam upoznala Tonija Zlodru i tako je krenulo".

-Prvi pravi rezultati stigli su brzo...

" Već nakon godinu dana osvojila sam drugo mjesto na državnom prvenstvu. Radimo intenzivno, pet dana u tjednu po 4-5 sati. Nemam osobnog trenera, partner mi je Ivan Lisica. Našli smo se na istoj valnoj dužini. Bitno je da partneru možeš vjerovati i da imate sličan ritam".

-Je li penjanje skup sport?

"Oprema je užasno skupa. Sama je kupujem, iako nešto dobijem kao nagradu na natjecanjima, recimo konop ili ukapčanja".

-A novac?

"Koji put bude novčana nagrada, onda nastane opće veselje. Najveća, ona od I000 kuna, bila je na natjecanju u Premanturi kraj Pule. Klub mi najviše pomaže, plati putovanja i startnine. Nema u ovom sportu velike zarade. Za osvajanje prvenstva Hrvatske dobila sam konop, magnezij i bocu za vodu. Penjanjem se bavim iz gušta. Sad sam se odlično provela u Grazu, bilo je super, puno ljudi, gledatelja".

-Odlasci u inozemstvo su ipak, rijetkost.

" Na žalost, nemamo ni mušku ni žensku reprezentaciju. Šteta, vani se može puno naučiti. Tamo stječeš iskustvo, postaješ sve bolji penjač i napreduješ u svim segmentima. Penjanje je bilo pokazni sport na Olimpijskim igrama. Ali ništa više od toga".

-Koliko je naporan put u visine, ima li ozljeda?

" Penjanje je jedan od najnapornijih sportova. Ozljeda bude tu i tamo, ali zato imamo Joku Gerželja, koji pomaže kad treba nešto namjestiti, kad ispadnu rame ili prst".

-Ne događa se često, ali...

"Od velikog napora, naglih trzaja, dogodi se da se nešto pomakne. Najviše stradaju prsti i tetive. Meni je "izletio" prst na lijevoj ruci. Namjestila mi ga je baba Nediljka u Omišu, ona je stručnjak za zglobove. Samouka je, ali poznato je kako joj odlazi dosta sportaša". Sada je moguće igrati casino igre za novac na Internetu, za to se samo trebate registrirati u mrežnom kasinu. Pokretanjem automatskih automata za pravi novac, igrači imaju priliku dobiti prave jackpotove i brzo ih povući iz kasina putem prikladnih alata za plaćanje, kao i besplatno igrati mrežni rulet .

-Ljepota i penjanje idu jedno s drugim.

" Sto posto. Bitno jest da imaš snage, ali po meni je važan i stil, umjetnički dojam. Šteta što nema ocjena za izvedbu, nego se gleda samo dosegnuta visina".

- Slobodno penjanje sve je popularnije u gradu pod Marjanom. Sandra poziva mlade da se priključe Marulianusovoj školi mladih penjača (www.marulianus.hr). Sigurnost je na najvišoj razini, a neosvojeni vrhovi čekaju...

Blaž Duplančić

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990