Odpenji: Marulianus
 
 

POPELI SE DO LAS VEGASA

POPELI SE DO LAS VEGASA / SVJETSKI HIT, USPJESI SPLITSKIH SLOBODNIH PENJAČA

UVOD

Najpoznatiji svjetski list specijaliziran za slobodno penjanje ("Free Climbing" u Las Vegasu) objavio je veliku reportažu o splitskim penjačima i ispisao priču o Dalmaciji kao idealnom poligonu Slobodno penjanje sport koji je u Hrvatskoj još u povojima,  a u svijetu pravi hit, sveopća zaraza, praćen je od niza specijaliziranih listova, ne baš zanemarive tiraže. Od Japana do SAD, gdje se koriste umjetne stijene ili se penjači veru po brdima, ali i po improviziranim usponima na neboderima pa i spavaćim sobama, izlaze brojni časopisi. Jedan naš klub, Marulianus iz Splita, doživio je uistinu veliku čast, koja se doista rijetko pruža, osobito u ovakvim uvjetima kakvi su ovdašnji. Dakle najpoznatiji, najtiražniji list "Free climbing", koji se čita doslovce na svim kontinentima (tiska se u Las Vegasu), objavio je divovsku reportažu o splitskim penjačima na čak devet stranica. Ivica Matković i Ivana Franceschi, prva imena Marulianusa, poslužila su kao vodiči za putopis dalmatinskim liticama, a zapravo se tema raširila na sjajnu turističku prezentaciju južne Hrvatske. 

Ralph Erenzo, ime koje i te kako visoko kotira u svjetskoj hijerarhiji "free climbinga", ispisao je pravu odu našim penjačkim zaljubljenicima, entuzijastima kojima su materijalne okolnosti nemjerljivo opasnije i složenije 
od dosezanja planinskih vrhova. Doduše, imao je i poseban razlog za inspiraciju, motiv za dolazak u "nesigurne prostore". Za razliku od Innsbrucka, gdje je nedavno održano Svjetsko prvenstvo ili divljih strmina američkoga Zapada, ovdje je penjanje prožeto - posebnim rizikom. Uostalom, i Ivica Matković će kazate da se u ovo doba odlazilo na penjanje i s oružjem, nikad se ne zna odakle mogu stići neljudi.

"I dok se tek desecima kilometara delje utaboruju divljaci", piše Erenzo, "mladi Dalmatinci uživaju u raju predivnih brda Dinarida". Objavio je u "Free climbingu", fotografije veduta kao nož oštrih litica poviše omiške Mirabele i kanjona kojim Cetina pitomo teče prema ušću, te okomitih stijena kod crkvice Sv. Jere na Marjanu.

"Slobodno penjanje u Dalmeciji pokazuje drugu stranu, dosad nepoznatu ovome sportu, slmbolizira pobjedu 1jepote nad zlokobnošću zaleđa".

Ivica i Ivana imaju već obilježene uspone na gotovo svim planinama u Dalmaciji, posebno vole istaknuti izazovne stijene Starigrada Paklenice na Velebitu, kao i Biokova iznad Brela. Slobodno penjanje uglavnom je potpuno siguran sport, bez rizika. Matković je jedan od rijetkih fanatika koji se voli uspinjati i bez osobnag osiguranja, što je, i sam će priznati" vrlo riskantno, samo jednom možeš pogriješiti", pa stoga i "nije preporučljivo". A kako je slobodno penjanje iznimno zavodljivo, potvrduje i priča Ivane Franceschi. Ona je ovaj sport upoznala prativši rođaka koji je učio prve korake na Marjanu, onda je probala i ona te - nastavila. Uz njih dvoje, u hrvatskoj reprezentaciji je još i Ana Grabovac, također iz Marulianusa, koji broji - sedam članova. 

Matković i društvo od posebne su koristi svom gradu, svi su ih upoznali kad su se kao:"paukovi" dizali i spuštali na kupoli katedrale Svetog Duje, a nedavno su bili angažirani i u Poljudu na čišćenju Hajdukovih prostora, to jest krovne konstrukcije stadiona.

Na kraju teksta Erenzo na najizravniji način poziva Amerikance, ne samo penjače, da dođu u Dalmaciju:

"Hrvatski Jadran je potpuno sigurna zona, čitava regija je pravi poligon koji je prirode obdarila predivnim planinama, djevičanske ljepote, koje su neodoljiv izazov".

U potrazi za afirmacijom našega "free climbinga", glavni je cilj osnivanje "rock-gym" škola za mlade, za što je, dakako, potrebno nabaviti umjetne stijene. U Hrvatskoj zasad postoje samo dvije, i to u Zagrebu. . .

Danijel Trumbić

STIJENA I U DNEVNOM BORAVKU - IVICA PILJIĆ, SPLIĆANIN NA DUŽNOSTI PREDSJEDNIKA SVJETSKE SPORTSKOPENJAČKE ASOCIJACIJE

Svjetska sportsko-penjačka S asocijacija (CEC) izabrala je
za svojega predsjednika - Hrvata. Vijest nije nova, Ivica Piljić broji već dvadesetak dana na povjerenoj (jednoglasno) mu dužnosti. Diplomirani inženjer elektrotehnike i telekomunikacija 1986. je "pronašao" sebe u ovome sportu. Primijetit ćete kako je brzo napredovao, u samo, sedam godina, do najvažnije osobe CEC-a, ali i veranje uz stijene (prirodne i umjetne) ne seže u daleku prošlost. Stoga se s pravom može reći da je u mnogim stvarima vezanim uz sportsko penjanje bio - pionir.

Ispenjao je preko 350 uspona u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Italiji, postao je prvi klub u Hrvatskoj - splitski Marulianus, bio je organizator "Marjana 86", tek 4. natjecanja ovoga tipa u svijetu, bio je među važnijim ljudima" Art Rocka 89" u Zagrebu kada je prvi put u Hrvatskoj viđena umjetna stijena... Dakle, nema mjesta čuđenju. Predstavnici 17 zemalja znali su koga biraju da ih reprezentira u svijetu.
- Tvrdite da je interes za sportsko penjanje golem, u svijetu I u Hrvatskoj. Imate li već sastavljene planove kako odgovoriti brojnim zahtjevima?

" Na Zagrebačkom velesajmu predstavili smo se s umjetnom stijenom koju je u pet dana ispenjalo više od tisuću djece. 

Zato namjeravamo krenuti u osvajanje kroz škole putem tjelesnog odgoja. Takav način u Zagrebu funkcionira već dvije godine. Za Split imamo poseban plan. Uskoro ćemo početi s intenzivnim tečajevima, nabavit ćemo i umjetne stijene. Preko mojih poznanstava obećane su nam iz Njemačke. Te su stijene sasvim sigurne, dizajnirane za djecu".

- A svijet?

" Vrlo krupan zalogaj. Očekuje nas rješavanje generalnog otkupa , za prava TV-prijenosa. Također se moramo na neki način odvojiti od potpunog patronata Međunarodne alpinističke unije (UIAA), jer želimo veće ingerencije. Jako je bitno ostaviti Hrvatsku u Europskom izvršnom odboru, još više prodrijeti u Aziju gdje je prava pomama za sportskim penjanjem. Zamislite, Japanci u garažama drže umjetne stijene, prislanjaju ih uz zidove kuća, ponegdje i u dnevne boravke. Toliko je posla da ga ni profesionalac ne bi stigao obaviti da kraja.
- Ipak, popularizacija u našoj zemlji morala bi se vezati uz jedan veliki događaj. U Splitu je 1986. bilo 2000 penjača, golema medijska pažnja...imate li ideja?
"U rujnu u Rovinju organiziramo Otvoreno prvenstvo Hrvatske. Radimo na dovođenju što više penjača, mislim da ćemo dobiti pristanak većine. Kandidirali smo se i za Svjetski kup iduće godine. Kao Splićanin, volio bih da ga ovdje priredimo, ali trenutačno je Zagreb bliži. Znate i sami zašto, rat je još uvijek blizu. Ne moram vam ni govoriti koliko bi jedna takva manifestacija značila propagandi našega turizma. Sa Svjetskog prvenstva u Innsbrucku TV-slika je išla u 80 zemalja, "Eurosport" svako malo daje reportaže, prijenose . . .
- Nedavno je u američkom magazinu specijaliziranom za ovaj sport izašla reportaža na devet stranica o Splitu.

" To samo potvrđuje mišljenja stručnjaka koji smatraju da je Split predodređen da postane jedan od vodećih europskih centara u sportskom penjanju. Imamo fenomenalne preduvjete u prirodnom okolišu, ljudi su nadareni za sportska nadmetanja. Treba samo volje i novca. Nadam se da ću za trajanja svojeg mandata uspjeti "izgurati" Split tamo gdje mu je mjesto.

Davor Burazin

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990