Odpenji: Marulianus
 
 

SPLITSKI PIONIRI SLOBODE PENJANJA

SPLITSKI PIONIRI SLOBODE PENJANJA

UVOD

Ivica Matković, član prvoga hrvatskog kluba u slobodnom penjanju, splitskog "Marulianusa", nastupit će od četvrtka do nedjelje na natjecanju koje će okupiti najbolje penjače svijeta u kojemu je inače ova sportska disciplina u posljednje vrijeme doživjela pravi bum.

TEKST

U svijetu je slobodno penjanje ("free climbing") odavno doživjelo bum, poznato je i nama uglavnom preko satelitskih antena, to jest "Eurosporta", a prvi je klub osnovan u Hrvatskoj u Splitu. Tradicija penjanja planinskim stijenama u ovom gradu svakako nije - novost, zato i "slobodnjake" možemo ocijeniti kao nasljednika Stipe Božića.

Ime je splitski klub dobio po latinskome nazivu Marjana - Marulianus i već po drugi put najbolji penjač Ivica Matković nastupit će na Svjetskom prvenstvu. Nakon relativnog uspjeha u Zurichu prošle godine (44. od 69 natjecatelja), te odlične 9. pozicije u Međunarodnom kupu Slovenije, na redu je, od četvrtka do nedjelje, nastup u Innsbrucku, na umjetnoj stijeni dvorane Sport Halle koju će ispuniti čak 12.000 posjetitelja.

" Bavim se ovim sportom od 1984. godine, nisam slučajno odabrao baš slobodno penjanje. Naime, izuzetno volim gimnastiku, sportove "na vrhovima prstiju" koje veže "borba protiv gravitacije". Slobodno penjanje naročito pomaže za razvoj motorike i psihičke stabilnosti, nije ni čudno da je u Europi izazvao pravu "zarazu", u Japanu se pak umjetne stijene konstruiraju na - zidovima nebodera -" kaže Matković.

Snagu svojih mišića sad mora pokazati u Innsbrucku, od stotinjak prijavljenih iz 30 zemalja plasman u sredinu poretka bit će sasvim zadovoljavajući. Uz Matkovića penjat će se i Dubrovčanka Ivana Franceschi, također članica Marulianusa. matematikos korepetitorius gera kaina

" Spremamo kampanju za popularizaciju free climbinga, osnovat ćemo i športsko-penjačke škole, "rock-gym". Mislim da će u Splitu prihvatiti ovaj zbilja lijep sport, osposobljavanje mladih za ovu vještinu može biti i od šireg društvenog interesa. Naime, svatko tko nauči slobodno penjanje, već je "položio" ispit za vatrogasca ili pak člana "rescue teama", spasilačkih skupina... 

D. TRUMBIĆ

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990