Odpenji: Marulianus
 
 

TROGIR - BOULDERING


POČETAK BOULDERINGA U TROGIRU

ImageU zimu 2003. ekipa našeg kluba je prvi put otišla do bouldera iznad male stine u Trogiru. Bilo je to stvarno lipo otkriće s obzirom da, gledajući od doli (sa makadama koji vodi na malu stinu) sve skupa ni približno nije izgledalo tako dobro, a bome ni takvih dimenzija. U toj prvoj fazi, očistilo se nekoliko bouldera, ispenjan je i prvi problem (Bullet), a potom je usljedia period zatišja, uzrokovan gomilom dobrih trogirskih smjerova na konop, od kojih nam se bilo teško odvojit.

Naši članovi su se na bouldere ponovno vratili tijekom zime 2005.-06., kada se u uređivanju novih linija pridružuju i drugi splitski penjači.


ImageOPĆE INFORMACIJE
Trogirski boulderi su vapnenačke građe, visoki do 5m. Monolitnog su oblika, mada im je većini sjeverna strana ukopana u zemlju, pa su svi problemi južno orjentirani.
Hvatišta su svih vrsta, a s obzirom da nema puno pukotina stina se dosta brzo suši nakon kiše. Najbolji period za penjanje je od jeseni do proljeća, jer liti uglavnom vladaju velike vrućine.
U Trogiru je trenutno ispenjano blizu 20 problema, a mista ima za otprilike još toliko. Boulderi nisu označeni ali prateći naše skice i čistu logiku sve se vrlo lako skuži, uz napomenu da se svi izlaze nogama na vrh. Oni koji u našim skicama počinju sa točkom kreću iz sidećeg starta, a oni bez nje iz stojećeg ili u primjeru bouldera Yamakashi, skokom na početno hvatište.
Prevladavaju laganiji problemi(do Fb6c), međutim postoji i nekoliko neispenjanih linija koje su jako teške. Šta se tiče lipote prirodnog okruženja - čista petica.

Ostale opće informacije o Trogiru kao npr. pojist-popit-ubit oko, pronađite ovdje.


ImageKAKO DOĆI DO BOULDERA?
Boulderi se nalaze na brdu iznad male stine u Trogiru i vrlo lako su uočljivi sa makadama ali i magistralne ceste koja prolazi pokraj penjališta.
Kada dođete do male stine, jednostavno kroz maslinike krenite prema gori. Put je logičan, pa nema nikakvih posebnih putokaza. Laganim hodom će vam tribati 15-ak minuta. bitqt

ETIKA
U želji da se boulderi tj. priroda sačuva u izvornom obliku, evo par savjeta kojih bi se svi tribali pridržavati.
Boulderi se ne označavaju (ni startna hvatišta, ni imena). U slučaju da ispenjete novi problem, označite ga magnezijem ili još bolje pošaljite kratak mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , sa zadovoljstvom ćemo ga uvrstiti u vodič.
Boulderi se većinom nalaze na privatnom zemljištu, pa održavajte korektne odnose sa lokalcima. U blizini ima i nekoliko zapuštenih kuća, koje zbog istog razloga, ne preporučujemo da (previše) posjećujete.
Pokupite svoje smeće za sobom i odnesite ga nazad u civilizaciju. Nemojte ubacivati smeće u otvoreni bunar, na početku penjališta, a ni palit otvorene vatre, posebno preko lita.

Ugodan bouldering u Trogiru želi vam ekipa SPK Marulianusa!

- skica penjališta i popis smjerova
- galerija slika
- dobro je znati - bouldering ocjenjivanje

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990