Odpenji: Marulianus
 
 

LOVRINAC - BOULDERING

 Lovrinac je prvo hrvatsko boulder penjalište, misto di je rođen bouldering u našin krajevima. Znamo, boulderavalo se i u Paklenici godinama prije ali bila je to uglavnom zabava i razbibriga dok se odmaralo između legendarnih uspona u Anića kuku. S druge strane, na Lorinac se išlo samo radi njega i penjačkog gušta koji nudi - pravog boulderinga.

POVIJEST PENJALIŠTA

ImageBouldering je posljednjih godina sve popularniji, međutim nemojte mislit da početak penjanja na Lovrincu ima veze sa tim modernim trendovima. 
1989 godine boulder je otkria splitski penjač Ante Zavadlav, a ubrzo je o tome  ispričao i Ivici Franceschiju Frenkiju. Upravo njih dva su u tim ratnim vremenima počeli penjati prve boulder probleme i najzaslužniji su za sve ono što se nakon toga događalo. Penjalo se visoko iznad zemlje, bez crashpada, a zanimljivo je da Frenkijeva prečka Fb6c trav. do dan danas nije ponovljena.

Krajem 90-tih Lovrinac je u jednom periodu bia prilično loše posjećen, međutim posljednjih godina doživljava svoje novo proljeće. Splitski penjači penju prve, nešto zahtjevnije probleme; Sloperica Fb7a, Munja Fb7a/a+, Džihad Fb7b, a ubrzo na Lovrinac dolaze i bolji penjači koji penju trenutno najteže probleme - Don't follow me I'am lost too Fb7c+, Urh Čehovin (SLO), te Boomerang Fb7c, Marko Rožman. 

KARAKTERISTIKE STINE, PENJANJA I PROBLEMA

Za razliku od klasičnih boulder penjališta koja se sastoje od gomile razasutih blokova, Lovrinac je boulder u jednom, polukružnom komadu stine. Dug je oko 50m, a visok od 3-5m. Uglavnom je vertikalnog i blago prevjesnog nagiba sa svin vrstama hvatišta, najčešće policama. Stina je vrlo kvalitetan vapnenac, jako razveden, posebno u desnom dilu, di zbog toga i ima veći broj lokalnih boulder varijanta. Jedina loša karakteristika stine je što se nakon kišnih dana jako sporo suši, posebno taj njezin desni dio.

ImageTrenutno se na Lovrincu nalaze priko 25 bouldera problema ili varijante, težine od Fb5a-7c+ s tim da naglašavamo kako su ocjene podložne promjenama, posebno kod neponovljenih problema. Većina uspona završava na tramvajcima pri vrhu stine. Razlog tome je što je vrh desnog dila bouldera uglavnom obrasta travom, a livi koji je viši, u gornjem dilu postaje kršljiv, pa ekipa uglavnom nije raspoložena za takav tip akcije. Dakle crashpad je dobro imat sa sobom, a ko ga nema - bez njega se može. U nekim problemima su na stini napisana početna hvatišta i ime problema. Nažalost preostali potencijal Lovrinca nije jako velik ali tih par projekata šta je ostalo su zaista odlični.

Idealno doba za penjanje na Lovrincu je proljeće, jesen i zima. Stina je uglavnom južno orjentirana, pa liti zna bit vruće iako ima dosta hlada ispod stabala čempresa. Dakle, bouldering tamo je aktualan kroz cilu godinu, pa ajte kad vam paše.

Naša preporuka bouldera (mora se! - lista)
Fb5a-5c: Štrumf, Besa
Fb6a-6c:  L'esperance, Bjutiful, Human Behaviour
Fb7a-7a+:  Sloperica, Rebus, Munja
Fb7b:  Žena dijete, Čovjek brdo, Posljednji Bibinjac
Fb7c-7c+:  Don't follow me I'am lost too,Boomerang
  

KAKO DOĆI DO BOULDERA?
POIST-POPIT-UBIT OKO?

ImageVjerovali ili ne Lovrinac je splitsko gradsko groblje, pa ga nije problem naći. Nalazi se s live strane na izlazu iz grada u pravcu Omiša (Makarske, Dubrovnika...), a kao i svako groblje lako ćete ga prepoznati po šumi čempresa. Za one koji dolaze autocestom iz unutrašnjosti, samo neka voze u pravcu Omiša, pa kod izlaza iz Splita će se vrlo lako snaći, uostalom na cesti postoje putokazi za gradsko groblje. Oni koji nemaju prijevoza neka u gradu uvate autobus br. 3 (vrlo popularan i čest) koji vozi direktno do groblja i nazad u centar.

Kad se napokon nađete na splitskom gradskom groblju, sa glavnog parkirališta krenite ravno glavnim putem na groblje otprilike 200m, pa skrenite livo i hodajte još toliko. Jednostavno nemožete falit jer se proplanak sa čempresima i boulderom vrlo lako uoči nakon tih par minuta hoda.

Šta se tiče spavanja, jela i pića (tj. poglavlja poist-popit-ubit oko), s obzirom da se nalazite u Splitu ima doslovno svega šta vam zatriba. Sve ostale informacije možete dobit na broj turističke zajednice 021/348 600 ili ovdje.

ETIKA

ImageDakle, Lovrinac je gradsko groblje, pa mislimo da i sami znate kako bi se tamo tribalo ponašat. Boulder se nalazi na samom rublju groblja, koje se s godinama sve više širi, a u vrime kad se počelo boulderavati, tamo ga nije ni bilo. Moramo naglasiti da je boulder zaklonjen šumom tako da se može penjat u miru i nitko nikome ne smeta. Uostalom bouldering na Lovrincu je tradicija i dosta ljudi se na to već i naviklo. Ipak molimo vas da vaš dolazak i odlazak obavite u miru i tišini, te dakako pokupite svoje škovace sa sobon. Za blagdan Svih Svetih 1. studenog svake godine, lokalni penjači izbjegavaju penjat na boulderu, zbog razumljivih razloga.

ZA KRAJ

Želimo vam ugodan bouldering na Lovrincu!
Sve novosti sa bouldera možete pratit na našoj stranici, a pitanja bilo kakvog tipa pošaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

- opis penjališta
- skica penjališta i popis smjerova
- galerija slika
- dobro je znati - bouldering ocjenjivanje

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990