Odpenji: Marulianus
 
 

TROGIR - SV.VID

Trogir je sigurno jedno od najboljih dalmatinskih penjališta, posebno zimi kada je prava oaza odličnog penjanja, a opet nikad previše napučen penjačima.

ImageCilo okruženje, stina i smjerovi su prekrasni, ali istovremeno i surovi kao i prirodne sile koje su sve stvorile. U Trogiru je akcija prava i čistokrvna, a i sami boravak u tom ambijentu stvara poseban osjećaj gušta, kojeg mi međusobno zovemo - Trogiration!

POVIJEST PENJANJA U TROGIRU

Povijest penjanja u Trogiru je bogata i puna nezaboravnih situacija kojih se i dan danas s gušton prisjećamo, posebno kad se skupi prava ekipa, pa je veselo do dugo u noć.

Na penjanju u Trogiru prije svega možemo zahvalit samo jednoj osobi, engleskom penjaču Steveu Whitallu koji je u to pionirsko doba uložia toliko truda i ljubavi, da ga je teško i opisat. Posao ga je sredinom 90-tih dovea u Dalmaciju, a ostalo je povijest. Evo šta nam je on osobno napisa o prvim danima penjanja tamo. Tekst smo ostavili u izvornom obliku, a ako neko ne razumi...možemo mu samo poručit da puno propušta.

"In the summer of 96 I was working in Bosnia, later on in Christmas I was working in the Split, but living in Trogir. I used to wait for the bus next to the bridge where I was allways looking for the nice rock. I could not belive my eye`s when through the building`s, I saw a fantastick white wall stairing back at me. All week I was looking at it, then one a raining dark night around 22hr i set off running to find my baby. Around 1am I found her awsome. I returned at first light to see her in all her glory, then I walked along the crag and found lots off great rock unclimbed, so I started to work. My first route was Mind control but I climbed it on natural protection english grade E5 or E6/6b(7b/b+), it was very cold(16-01-97). Then I climbed Perfect day E5/6b(7a/a+),but with very long reach I realised no one would be interested in scary route on gear so I set to work with the drill and brush. When I was cleaning Event horizont I pulled a big Image flake off at the belay about 4m. There was lots off white scorpions fell all over me, I have never absailed down something so fast. After going to Marjan a few times, I kept teling the local talented climbers about my new routes and that we should climb together and check out my route`s. By this time I had bolted most of routes, but some good lines remained. After spoting who was who and how good they could on sight my routes, It was great to see all my friends climbers from Split pushing them self`s to the limit. It was clear that the routes at Trogir were on ,but need the traffic to clean them. That is a nice place for nice people. This was the start of my love for the croatian climbers and it`s fantastick unclimbed country.The story continuise.  See ya soon my friends...... Steve-Stipe."

U novije vrime, za Trogir se uglavnom brinu članovi našeg kluba, koji su za sada opremili i mnogo novih smjera, te konstantno obnavljaju postojeću opremu u stini.

STIL PENJANJA - KARAKTERISTIKE STINE - SMJEROVI

Penjalište je visine od 10-50m, a sastoji se od dva sektora - male i velike stine, gdje su do ovog trenutka opremljena 23 smjera, od kojih su 7 projekti. Smjerovi variraju dužinom, od kraćih, pa sve do višedužinskih kojih za sada ima tri. Težine smjerova se kreću od 5a-8a, a puno je mista za jako teške smjerove. U takve spada i većina trenutnih projekata u Trogiru. Općenito govoreći, iskorišten je mali dio potencijala same stine, pa će broj smjerova sa vremenom sigurno rasti.

ImageSama stina je južno orjentirana, kao i većina dalmatinskih penjališta i uglavnom je vertikalnog ili blago prevjesnog nagiba. Od hvatišta prevladavaju oštre police (koža brzo nestane) i sige, a u smjerovima rjetko ima kratkih boulder detalja jer je svaki smjer detalj od vrha do dna. Dakle u igri je uglavnom izdržljivost, a nije loše sa sobom ponit i fini, precizni rad nogama. S obzirom da u Trogiru uglavnom ne penje puno ljudi, moguće je naići na kršljiviji dio stine ali općenito gledajući, stina je vrlo kvalitetna.

Naša preporuka smjerova (mora se! - lista)
5a Devils cave
6a+ Tequila sunrise
6b Sheer calm, Honey pot
6b+ Frenky goes to Hollywood
6c Calling occupants, Srebrni
7a-7a+ Perfect day, Stainless Steve, Waiting for Nina
7b-7b+ Mind Control, Twiglight zone, Hakuna Matata
7c Na rubu pameti
7c+ Seve, Protuhe
8a Event horizont

OPREMA - VREMENSKI UVJETI - SEZONA

Za penjanje u Trogiru vam je potribno 15-20 ukapčanja, a 60m dugo uže će bit dovoljno i za najduže smjerove. Skoro svi smjerovi su opremljeni Steveovim home made pločicama, a s obzirom da u Trogiru uglavnom nema puno penjača, pametno je provjeriti gurtne na sidrištima i slične stvari. Ka šta smo rekli akcija preuređivanja penjališta je u tijeku, pa ako svejedno naiđete na stara osiguranja...

ImageNajbolji period za penjanje u Trogiru j je zima, mada su i proljeće, a posebno jesen također dobri periodi. Ponekad kad pune bura, zimski dani budu izuzetno hladni ali je trenje vrhunsko.
Nakon kiše može biti prilično nezgodno, posebno u sektoru mala stina gdje sige brzo propuste vodu. Ljeto je prevruće bez ikakvog hlada, sa puno zmija i ostalih beštija, u svakom slučaju, ne preporučujemo!

KAKO DOĆI DO TROGIRA?

Trogir je udaljen oko 30-ak kilometara od Splita u pravcu Šibenika.
Ako dolazite avionom, splitska zračna luka - Resnik, se nalazi 2-3km od samog Trogira, a ako dolazite iz pravca Splita, tu su gradski autobusi. Na relaciji Split-Trogir prometuje autobus br. 37, a točan raspored vožnje doznajte na broj 021 407888.
Kad se nađete u Trogiru, do stine vam triba oko 5min autom ili oko pola sata pješke.

POJIST - POPIT - UBIT OKO

Trogir je poznato turističko misto, a mogućnosti za dobro pojist i popit su nepregledne. Samo prošetajte središtem grada i naći će te sve što vam triba. Ista stvar je i sa spavanjem, a više o svemu doznajte na broj turističke zajednice grada Trogira 021 881412 ili ovdje.

ETIKA - LOKALCI - ZAŠTITA OKOLIŠA

Molimo sve penjače koji namjeravaju posjetit penjalište u Trogiru da nakon njihovog odlaska sve ostane onako kako su i zatekli. Zemlja na kojoj se nalazi stina je uglavnom privatno vlasništvo, a to se odnosi i na prilaz penjalištu. Dakle, ponašajte se kako je red. Automobile nemojte ostavljati uz maslinike, posebno pripazite da makadamski put ostane slobodan za ostale automobile koji će prolaziti. Najbolje bi bilo da automobil ostavite uz magistralu, nebojte se, mista ima dovoljno. Nemojte paliti vatru na penjalištu, problemi sa požarima u Dalmaciji su vrlo veliki, posebno priko lita.

U slučaju da planirate bušiti nešto novo, molimo vas da izbjegnete bušenje umjetnih hvatišta i slične manipulacije stinom, a bilo bi lipo da se javite i priko našeg kontakt maila, čisto radi druženja i komunikacije.

ZA KRAJ

Želimo vam ugodno penjanje. Sve novosti u vezi penjališta možete pratiti na našoj stranici, a upite bilo kakvog tipa pošaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

- opis penjališta
- skica penjališta i popis smjerova
- galerija slika
- dodatne informacije o smjerovima

 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990